Η Κροατία έλαβε έξι προσφορές στα πλαίσια του διεθνούς αδειοδοτικού της γύρου για παραχώρηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων στην Αδριατική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ιβάν Βρντόλιακ.
“Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή λάβαμε προσφορές από μεγάλες, σοβαρές εταιρείες”, δήλωσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το energypress.gr, η κυβέρνηση της χώρας αναμένει επενδύσεις 2,5 δις. δολαρίων μέσω των ερευνών για πετρέλαιο και αέριο που θα γίνουν στην περιοχή. Ο διαγωνισμός αφορά 29 οικόπεδα στη θάλασσα με έκταση 1000-1600 τ.χμ. Έκαστο.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιονδήποτε αριθμό οικοπέδων επιθυμούσε, ενώ οι έξι προτάσεις έγιναν τελικά για 15 οικόπεδα. Πλέον, ο σχεδιασμός κάνει λόγο για υπογραφή των συμβάσεων στο α’ τρίμηνο του 2015.
Σημειώνεται επίσης ότι η χώρα καλύπτει το 65% των αναγκών της σε αέριο μέσω της εγχώριας παραγωγής και ελπίζει με το νέο διαγωνισμό να φτάσει το 100%.
Κόντρα με το Μαυροβούνιο
Στο μεταξύ, αναταραχή φαίνεται πως προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της κροατικής κυβέρνησης Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι το Μαυροβούνιο στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει προβλέψει περιοχές που δεν είναι δικές του.
«Το Μαυροβούνιο στις έρευνες προέβλεψε ορισμένες περιοχές οι οποίες, σύμφωνα με τη βαθιά πεποίθησή μας και το διεθνές δίκαιο δεν είναι δικές τους, αλλά δικές μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μιλάνοβιτς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σήμερα, όμως, τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου αναφέρουν ότι η εν λόγω δήλωσε είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, την περασμένη Πέμπτη, άλλαξε προηγούμενη απόφαση για τον καθορισμό οικοπέδων για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο, με τέτοιο τρόπο, ώστε από το χάρτη των ερευνών αφαίρεσε τμήμα της χερσονήσου Πλέβλακα. Ο λόγος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσας, ήταν η προσαρμογή στο διεθνές πρωτόκολλο για το προσωρινό καθεστώς των συνόρων με την Κροατία που υπεγράφη το 2002.
Σε σχόλια σε ενημερωτικές πύλες στο διαδίκτυο των δηλώσεων του Κροάτη πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενημέρωσε για την απόφασή της την κυβέρνηση της Κροατίας.
Πάντως η αλλαγή των περιοχών διεξαγωγής ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι η απόφαση «δημιουργεί ερωτηματικά και είναι πιθανό να είναι συνέπεια εσωτερικής συναλλαγής, την οποία οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν γνωρίζουν».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ντριτάν Αμπάζοβιτς είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τις έρευνες στην Πρέβλακα, ενώ η Κροατία εντατικά ερευνά την περιοχή, προκαλεί υποψίες. «Δεν μπορώ να καταλάβω την παραίτηση, την ώρα που η κροατική πλευρά κάνει εντατικές έρευνες. Πρέπει να δούμε αν είναι αντικείμενο συναλλαγής, το οποίο οι πολίτες δεν γνωρίζουν ή μόνον απλή εκτίμηση» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας στη θαλάσσια περιοχή. «Με την υιοθέτηση απόφασης για την αλλαγή απόφασης καθορισμού των οικοπέδων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προστατεύει τα συμφέροντα στη θαλάσσια περιοχή και συνεχίζει την εφαρμογή του 2002 για το προσωρινό καθεστώς στα νότια σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.