10 C
Athens
24 November - 2024

ΥΠΕΝ: Διαγωνισμός το 1ο τρίμηνο 2022 για την επιδότηση μονάδων αποθήκευσης

Must read

Με γρήγορους ρυθμούς σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να αξιοποιήσει τα κεφάλαια από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, όπως δήλωσε χθες στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σχεδιάζεται να διεξαχθεί διαγωνισμός για την επιδότηση ανάλογων έργων. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το φθινόπωρο το υπουργείο θα εκδώσει τη σχετική πρόσκληση για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στην ανταγωνιστική διαδικασία. Διαδικασία που θα διεξαχθεί έπειτα από την έγκριση του σχετικού πλαισίου από την Κομισιόν, το οποίο θα περιγράφει τους όρους διεξαγωγής της. 

Μέσω του διαγωνισμού, που θα αφορά συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, θα διατεθεί ένα συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε χθες στο Φόρουμ ο κ. Σκρέκας, με αυτό τον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος αρκετών εκατοντάδων μεγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» προβλέπονται κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης, τόσο συστοιχιών συσσωρευτών, όσο και μονάδων αντλησιοταμίευσης. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της συγκεκριμένης δράσης, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση ισχύος μονάδων συνολικών ισχύος μέχρι 1.380 MW, έτσι ώστε η διανομή ρεύματος να μην αντιμετωπίζει κινδύνους και παράλληλα να μπορεί να αξιοποιείται αποτελεσματικότερα η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, χωρίς να χάνεται το πλεόνασμα παραγωγής τους που προκαλούν οι διαφορετικές ροές προσφοράς και ζήτησης. 

Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης όλων των τεχνολογιών αποτυπώνεται ανάγλυφα στο πλήθος των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ, για τη χορήγηση αδειών παραγωγής για σταθμούς όλων των τεχνολογιών. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, από το 2019 η ΡΑΕ έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις για μπαταρίεςαντλησιοταμίευση και υβριδικά, συνολικής ισχύος 8.213 MW, που μαζί με το έργο της Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέρχονται σε 8.893 MW.

Μέχρι στιγμής, η ΡΑΕ έχει δώσει άδειες παραγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων αυτών και εκκρεμούν προς εξέταση άλλα 34, συνολικής ισχύος 4.519 MW. Οι άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ, ελλείψει πλαισίου για την αποθήκευση, έχουν δοθεί κυρίως στη βάση του πλαισίου για τις θερμικές μονάδες,  θεωρούμενες δηλαδή ως εικονικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article