Το «πράσινο φως» για τη «Σύσταση και Τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε αποστείλει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
Πρόκειται για έναν θεσμό που παρέμενε ανενεργός κοντά στα 10 χρόνια και μεταρρυθμίστηκε, προκειμένου να ενεργοποιηθεί. Με τον νόμο 4685/2020 εισάγεται μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.
Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο, με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση μεγάλων έργων, αποφορτίζοντας δραστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων), οι οποίες, ωστόσο, διατηρούν τον τελικό έλεγχο και έγκριση των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία του Περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον.
Με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών, θα μπορεί να ανατίθεται σε Πιστοποιημένους Αξιολογητές ΜΠΕ η διεκπεραίωση του κύριου μέρους της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τονίζεται ότι η επιλογή των Πιστοποιημένων Αξιολογητών ανά έργο/έργα, προβλέπεται να γίνεται μόνον με κλήρωση, ενώ στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ορίζονται και όλες οι ασυμβίβαστες ιδιότητες για τους Αξιολογητές, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να υποστούν κυρώσεις.
«Με τον θεσμό των Πιστοποιημένων Αξιολογητών, το Περιβάλλον και οι επενδύσεις αποκτούν έναν σημαντικό σύμμαχο. Επιστήμονες με υψηλά γνωστικά προσόντα, κύρος και επαγγελματική εμπειρία, μετά από κλήρωση και μόνον, θα υποστηρίζουν τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε μεγάλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, να μπορούν να αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά σε εύλογα χρονοδιαγράμματα. Τονίζω ότι τον τελευταίο λόγο, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα τον έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, καθώς και οι αρμόδιες για το περιβάλλον Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες προς το παρόν είναι επιφορτισμένες με όγκο υποθέσεων που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Με το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης να είναι μπροστά μας, το Ταμείο Ανάκαμψης, οφείλουμε να δώσουμε στην οικονομία μας όλα τα «όπλα» επιτάχυνσης. Λέμε ναι στις επενδύσεις με κανόνες και σεβασμό στην προστασία του Περιβάλλοντος. Λέμε όχι στη χρονοβόρα γραφειοκρατία και την επακόλουθη αποθάρρυνση των επενδύσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
Στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:
1. Αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας του Μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνται οι Πιστοποιημένοι Αξιολογητές ΜΠΕ.
2. Καθορίζονται τα απαιτούμενα επιστημονικά και επαγγελματικά προσόντα για κάθε υποψήφιο Αξιολογητή ΜΠΕ, προκειμένου να πιστοποιηθεί και εγγραφεί στο Μητρώο.
3. Περιγράφεται η διαδικασία που διενεργείται από την αρμόδια Επιτροπή προκειμένου να πιστοποιηθούν οι υποψήφιοι Αξιολογητές ΜΠΕ, καθώς και τα δικαιολογητικά που οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν .
4. Προβλέπεται τριμελής Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης των Πιστοποιημένων Αξιολογητών ΜΠΕ, με πρόεδρο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η σύνθεση και η λειτουργία της οποίας θα διασφαλίζει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του έργου των Αξιολογητών.