Οριακά θετικός θα κλείσει το 2021 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, ενώ υπό την προϋπόθεση ότι στα ταμεία θα εισρεύσουν και πόροι από το ειδικό τέλος βεβαίωσης παραγωγού και το πράσινο τέλος, εκτιμάται πως θα είναι πλεονασματικός κατά 117 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από το ειδικό τέλος βεβαίωσης παραγωγού ΑΠΕ υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης στα 92 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις στηρίζονται στις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) για την εξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021. Δεν αποκλείεται μάλιστα το πλεόνασμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο διαχειριστής δεν έχει συνυπολογίσει κονδύλια που ενδέχεται να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ λαμβάνει υπόψη του συντηρητικές παραδοχές για τη μέση τιμή δύο βασικών παραγόντων για τις εισροές του Ειδικού Λογαριασμού το 2021.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου υπολογίζονται στα 771 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή των CO2 στα 42 ευρώ ο τόνος, όταν η τιμή κινείται ήδη κοντά στα 50 ευρώ και όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών την τοποθετούν στα 100 ευρώ στο τέλος του έτους. Ο ΔΑΠΕΕΠ, πάντως, έχει υπολογίσει ότι στον Ειδικό Λογαριασμό θα εισρεύσει ποσοστό 78% των συνολικών ετήσιων εσόδων από δικαιώματα εκπομπής CO2, στη βάση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που εκκρεμεί. Αντίστοιχα, ο διαχειριστής έχει λάβει υπόψη του μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας για το 2021 τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα, που θεωρείται επίσης χαμηλή βάσει της εξέλιξης των τιμών CO2 αλλά και της τιμής του φυσικού αερίου, που αποτελούν καθοριστικές παραμέτρους στη διαμόρφωσή της.
Οι συνολικές εισροές του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2021 υπολογίζονται στα 2,1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκροές σε 1,848 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ το 2021 υπολογίζονται σε 729,881 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από την έκτακτη χρέωση προμηθευτών σε 93,6 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από έκτακτη εισφορά μονάδων ΑΠΕ σε 82,77 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά φωτοβολταϊκών στέγης σε 11 εκατ. ευρώ.
Ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι το 2021 θα μπει στο σύστημα νέα συνολική ισχύς από ΑΠΕ 1.550 MW, η οποία αντιστοιχεί κατά 640 MW σε αιολικά, κατά 884 MW σε φωτοβολταϊκά, κατά 10 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά και κατά 15 MW σε βιομάζα.
Η ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την κλιματική αλλαγή, προϋποθέτει πάντως, όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ στην ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έναν δομικό μετασχηματισμό του Ειδικού Λογαριασμού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γιαρέντης, τα αυξημένα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων καλύπτουν μόνο ένα μέρος των αναγκών από πλευράς εσόδων του ταμείου και δεν αποτελούν μόνιμη λύση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ανάγκη μιας δομικής αλλαγής που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ έχει επισημάνει στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: kathimerini.gr