Σε επιμέρους παραμέτρους της πρότασης για τη συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ, και όχι σε δομικού χαρακτήρα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της, επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με την DG Comp ,για την έγκριση του νέου σχήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το energypress.gr, από το ΥΠΕΝ υπάρχει η πρόθεση αν χρειαστεί να αποσυρθούν τέτοιες επιμέρους παράμετροι, ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζεται η αισιοδοξία πως το καινούριο σχήμα θα εγκριθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μία εκτίμηση που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το υπουργείο αναμένει τα σχόλια της Κομισιόν στις απαντήσεις που απέστειλε η ελληνική πλευρά πριν από το Πάσχα, στο τελευταίο ερωτηματολόγιο της σχετικής αλληλογραφίας. Στην πρόσφατη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζητήθηκε να επισπευσθεί η αποστολή των σχολίων.
Η προσδοκία είναι πως οι παρατηρήσεις της DG Comp θα είναι λίγες, ώστε σε επόμενη φάση να κλείσει η αλληλογραφία και να γίνει η επίσημη κοινοποίηση της ελληνικής πρότασης. Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εγκριθεί και τυπικά το ελληνικό σχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι η η βασική «αρχιτεκτονική» του νέου σχήματος αφορά τη διενέργεια έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έως το 2024, με δημοπρατούμενη ισχύ 350 Μεγαβάτ σε κάθε δημοπρασία. Κάτι που σημαίνει πως η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς θα ανέρχεται σε 2,1 Γιγαβάτ.
Για την ισόρροπη ενίσχυση αιολικών και φωτοβολταϊκών, ανά διαγωνισμό κάθε τεχνολογία θα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον το 30% της δημοπρατούμενης ισχύος. Μάλιστα, αυτή η ποσόστωση του 30% είναι «κλειδωμένη», υπό την έννοια ότι αναφέρεται ρητά στην ελληνική πρόταση για επέκταση των διαγωνισμών, όπως αυτή έχει υποβληθεί στην Κομισιόν. Κάτι που κρίθηκε απαραίτητο ώστε να μην μονοπωλήσουν τις δημοπρασίες τα φωτοβολταϊκά, τα οποία λόγω της σημαντικής μείωσης του εξοπλισμού, πολύ δύσκολα μπορούν να τα ανταγωνισθούν τα αιολικά έργα.
Παράλληλα, στο σχήμα προβλέπεται η δημοπράτηση επιπλέον 1 Γιγαβάτ, για ειδικές περιπτώσεις έργων. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τα «μικρά φωτοβολταϊκά, ισχύος έως 1 Μεγαβάτ, τα offshore αιολικά, καθώς και έργα σε περιοχές όπου αίρεται ο κορεσμός των δικτύων, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια.