Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεν είναι ο πρώτος που υπόσχεται να φέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε 400 εκατομμύρια συμπατριώτες του που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε αυτό το στοιχειώδες αγαθό. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν τη διαφορά του σε σχέση με προκατόχους του: αυτή τη φορά, οι ενεργειακές συγκυρίες είναι με το μέρος του.
Μιλώντας λίγο μετά την εκλογή του Μόντι, αξιωματούχος του κόμματός του δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια για να εγγυηθεί ότι, έως το 2019, κάθε σπίτι θα φωτίζεται από τουλάχιστον ένα λαμπτήρα. Ο στόχος, όπως εξήγησε, προϋποθέτει τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις κάθε κρατιδίου, με τις οποίες η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο της ενεργειακής βιομηχανίας. Εάν η προσπάθεια αποδώσει, στην επόμενη φάση ηλιακά πάνελ θα επιτρέπουν σε κάθε σπίτι να έχει αρκετή ενέργεια για δύο λαμπτήρες, μία ηλιακή εστία μαγειρέματος και μία τηλεόραση.
“Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη υποσχόταν ενέργεια στους Ινδούς της επαρχίας, από την ανεξαρτησία κι έπειτα, και αποτύγχανε. Αποτύγχανε γιατί ήθελε να κατασκευάσει τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.”, δήλωσε στο Think Progress ο Τζάστιν Γκε της οργάνωσης Sierra Club. “Σήμερα στην Ινδία υπάρχουν ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες εργάζονται παρακάμπτοντας ένα δίκτυο και μια κυβέρνηση που δεν λειτουργούν και επιδιώκοντας μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, με την ανανεώσιμη ενέργεια.”
Η – εξαρτημένη από το λιθάνθρακα – νοτιοασιατική χώρα κάνει άλματα στον κλάδο: μέσα σε τέσσερα χρόνια αύξησε την ισχύ της από ηλιακές εγκαταστάσεις συνδεδεμένες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από τα 18MW σε 2.200MW και τώρα φιλοδοξεί να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, στο κρατίδιο του Ρατζαστάν, ισχύος 4.000MW.