18.6 C
Athens
27 November - 2024

Προβληματισμός στην Κύπρο, χαμόγελα στο Ισραήλ για τα κοιτάσματα

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ισραήλ ανακάλυψε κι άλλο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του. Το νέο κοίτασμα, με την ονομασία «Royee», ίσως να έχει αποθέματα ως και 3,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι ισραηλινές εταιρείες Ratio και Israel Opportunity που κατέχουν ποσοστά 70% και 10% στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις έρευνες. Το υπόλοιπο 20% κατέχει η ιταλική εταιρεία Edison.

Αναμφίβολα, το νέο κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο τα προηγηθέντα «Λεβιάθαν» (22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), που εντοπίστηκε το 2010 και «Ταμάρ» (22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», που βρέθηκε το 2009. Δεν παύει όμως να συνιστά άλλη μία προσθήκη στο ενεργειακό οπλοστάσιο του Ισραήλ ως μίας χώρας που μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο εξαγωγής  υδρογονανθράκων – κάτι που ίσως μαρτυρά και η απόπειρα του Τελ Αβίβ να δημιουργήσει γέφυρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον τομέα αυτόν. Η διαδικασία της γεώτρησης θα ξεκινήσει εντός του 2015 και αναμένεται να κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης της ιταλικής Eni στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» εντός του Οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε προβληματισμό στη Λευκωσία. Και τούτο διότι σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, το εν λόγω κοίτασμα ήταν και το πλέον ελπιδοφόρο από τα συνολικά τέσσερα που έχει αρχικώς καταγράψει εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου η ιταλική εταιρεία.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, έχοντας μάλιστα υπόψη της ότι και στην περίπτωση της «Αφροδίτης» στο Οικόπεδο 12 οι τελικές ποσότητες ήταν αρκετά χαμηλότερες από τις προσδοκώμενες. Ωστόσο και υπό τη συνεχιζόμενη πίεση της Άγκυρας για συνδιαχείριση του αερίου, η Λευκωσία δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω. Θα προχωρήσει όπως όλα δείχνουν και στις επόμενες γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 9, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έμοιαζε σαν να υποχωρεί στις τουρκικές πιέσεις. Αν όμως και άλλες γεωτρήσεις αποδειχθούν κατώτερες των περιστάσεων, τότε το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό χαρτί στην «παρτίδα του Κυπριακού» μάλλον θα χάσει την αξία του.   

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article