22.2 C
Athens
19 September - 2024

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια και μέσα στην Αθήνα – Πολικές θερμοκρασίες

Must read

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς έχει ήδη εισέλθει η χώρα. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – που σε πολλές περιοχές θα φτάσει το μηδέν και ακόμα χαμηλότερα – και οι έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε διαμερίσματα της χώρας με μικρό υψόμετρο θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη της βδομάδας που διανύουμε.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, το κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» τη χώρα μας σε δύο φάσεις. Και από σήμερα ο χιονιάς θα χτυπήσει την πόρτα της Αττικής. Οι λευκές νιφάδες θα είναι πυκνές όχι μόνο στα βουνά του λεκανοπεδίου αλλά και στα πιο πεδινά του τμήματα με μικρότερο υψόμετρο.

Σημαντική επιδείνωση

Γεγονός είναι πάντως ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα θα είναι οι δυνατοί βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου οι οποίοι θα είναι και ιδιαίτερα ψυχροί, φτάνοντας και τα 7 με 8 μποφόρ.

Έξαρση των φαινομένων

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου, από τη νύχτα της Τετάρτης συννεφιές θα δώσουν κατά διαστήματα και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα νότια της Χαλκιδικής, στις Σποράδες, στα ανατολικά της Μαγνησίας, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αττική και στις Κυκλάδες. Τοπικές βροχές χαμηλά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Έξαρση των φαινομένων θα έχουμε μετά το μεσημέρι με τις  χιονοπτώσεις να εντοπίζονται ακόμα χαμηλότερα.

Χιόνια στην Αττική

Η Αττική θα έχει αρκετή συννεφιά από το πρωί η οποία θα δίνει κυρίως στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και πολύ χαμηλά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα γίνουν περισσότερες και θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τα 200 μέτρα, πρόσκαιρα ίσως και λίγο πιο χαμηλά. Από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει μια μικρή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 6 με 7 μποφόρ στα ανατολικά και η θερμοκρασία στους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Βοριάδες 8 μποφόρ

Η μέρα στην Κεντρική Μακεδονία και στην Θεσσαλονίκη μπορεί να ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά σταδιακά και προς το μεσημέρι θα συννεφιάσει στις περισσότερες περιοχές και κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα υπάρχει ένα πέρασμα από παροδικές χιονοπτώσεις και μπόρες χιονιού. Ο βοριάς θα φτάνει στα ανοιχτά τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία τους 0 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης περιγράφει αναλυτικά όσα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες και ημέρες στη χώρα μας – στη διάρκεια της επέλασης της «κακοκαιρίας Φίλιππος».

Κάνει λόγο, μάλιστα, για δύο διαφορετικές φάσεις του φαινομένου, με την πρώτη να διαρκεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής και τη δεύτερη μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Όπως υπογραμμίζει, αυτή η δεύτερη φάση θα επηρεάσει κυρίως την Αττική, ενώ «μετεωρολογικός γρίφος» είναι, για την ώρα, η τρίτη φάση της χιονοκαιρίας το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ – ΗΜΕΡΕΣ

Με την πολική αέρια μάζα να βρίσκεται πλέον στη γειτονιά μας και να κινείται ολοένα και πιο νότια, θα κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες προκαλώντας βαρυχειμωνιά σε μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας συστήματα μπορούμε στην κακοκαιρία αυτή να διακρίνουμε δύο φάσεις ή αλλιώς δύο σοβαρές επιδεινώσεις που θα φέρουν πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της χώρας μας.

– ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Αυτή την αναμένουμε από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι περίπου τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Θα αφορά περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, όπως επίσης και περιοχές του δυτικού και νότιου Αιγαίου. Σε αυτά τα γεωγραφικά διαμερίσματα θα συναντήσουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, καθώς και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής αναμένουμε από τα ξημερώματα πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο του νομού με τα προγνωστικά να θέλουν να επηρεάζονται περισσότερο τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται και από κατά τόπους χιονοστρώσεις.

– ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΑΣΗ

Αυτή θα αφορά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι περίπου το βράδυ της Κυριακής. Έτσι λοιπόν στο παραπάνω χρονικό διάστημα αναμένουμε επιδείνωση στο Ιόνιο, τον ηπειρωτικό κορμό με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και το δυτικό και νότιο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές – καταιγίδες προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και χιόνι ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Προς το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου τα φαινόμενα θα τείνουν να περιοριστούν προς τα ανατολικά και νότια.

Από αυτή τη δεύτερη φάση θα επηρεαστεί σημαντικά και πάλι ο νομός Αττικής με αρκετές και πυκνές χιονοπτώσεις.

Μέσα στην Δευτέρα η κακοκαιρία φαίνεται να περιορίζεται προς το νότιο Αιγαίο αφήνοντας κάποια υπολείμματα στα ανατολικά προσήνεμα και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.

Μετεωρολογικό γρίφο αποτελεί ακόμα αν θα υπάρξει και τρίτη φάση της χιονοκαιρίας το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη κάτι που χρειάζεται αρκετή μελέτη ακόμη.

Απαραίτητο αξεσουάρ οι αλυσίδες και τα χιονολάστιχα και θα πρέπει όλοι μας να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτό!

Επισυνάπτονται δύο βίντεο που δείχνουν την εξέλιξη του υετού και της θερμοκρασίας στη χαμηλή ατμόσφαιρα για τις επόμενες ημέρες όπου φαίνεται το πολικό ψύχος που θα καλύψει τη χώρα μας και θα φέρει θερμοκρασίες κοντά στους -15°.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος», όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με 66 δημάρχους του νομού.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Πατούλη, στο Facebook, δε θα πραγματοποιηθούν σήμερα δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.
2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο οποίο θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο-3ο Γυμνάσιο Βούλας τα οποία θα είναι κλειστά.
3. Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Περί τηλεκπαίδευσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρου Κόπτση, «τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Διευκρινίζεται, ότι η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που στέλνουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί στους γονείς και τους μαθητές.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος» που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αναπληρωτή ΓΓΠΠ, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς των Περιφερειαρχών Αττικής, Γιώργου Πατούλη και Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού. Μετείχε επίσςη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης και σε συνέχεια αναλυτικής ενημέρωσης από τον Διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, εξετάστηκαν ειδικότερα προληπτικά μέτρα για τις περιοχές της Αττικής και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, η σύσκεψη κατέληξε σε σύσταση τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 10 Μαρτίου, σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής. Οι συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να ανακοινωθούν από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους Δήμους.

Επιπλέον, από χθες το βράδυ απαγορεύτηκε η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου. Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη σύσκεψη έλαβαν, ακόμη, μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Σπυρίδων Λάσκος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article