21.5 C
Athens
20 September - 2024

Ακρίβεια: Μέσω πλατφόρμας η μείωση στα καύσιμα – Το κυβερνητικό σχέδιο για όλα τα νέα μέτρα

Must read

Το πρωί της Πέμπτης όπως όλα δείχνουν θα γίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας.

Φλέγον θέμα η στήριξη των ευάλωτων πολιτών και στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους ώστε με τα νέα μέτρα να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που έχουν ανάγκη, κατί που αποτελεί και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Μέσω πλατφόρμας η έκπτωση στη βενζίνη

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη σήμερα Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως σημείωσε γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

 

 

Εν τω μεταξύ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για συγκεκριμένη κατηγορία ωφελημένων: «Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα σε σχέση με εκείνα της έκτακτης ενίσχυσης των πιο ευάλωτων τα Χριστούγεννα», χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο θα είναι της τάξης των 25.000 – 30.000 ευρώ ετησίως. Τόνισε δε ότι ο τρόπος προμήθειας καυσίμων με χαμηλότερη τιμή, «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση πυρηνικής φυσικής. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο Οικονόμου

«Δώρο Πάσχα»

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπο ώστε να δοθεί το «δώρο Πάσχα» ή αλλιώς «επιταγή ακρίβειας» χωρίς να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός. Κατά πληροφορίες το άτυπο «δώρο Πάσχα» αναμένεται να περιλαμβάνει χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κάποια σενάρια ωστόσο που έχουν εξεταστεί και δεν φαίνεται μέχρι χθες να είχαν αποσυρθεί από το τραπέζι περιλαμβάνουν επιπλέον οικογενειάρχες, χαμηλόμισθους οι οποίοι λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα. Η κλίμακα της ενίσχυσης κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ και η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αναμένεται να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Οπως και να έχει, αρμόδιες πηγές μιλούν για «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια» ενώ αναμένονται κριτήρια τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά, όπως είχε γίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε είχαν ενισχυθεί περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ), περισσότερα από 170.000 ΑμεΑ και περίπου 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, θα καλυφθούν εκ νέου με διπλό ποσό μέσα στον Απρίλιο.

Επιδοτήσεις λογαριασμών

Το τρίτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το συνολικό ύψος θα είναι τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν την ενίσχυση να φτάνει τα 39 ευρώ τον Μάρτιο ενώ τον Απρίλιο τα 52-53 ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article