19.6 C
Athens
23 November - 2024

Πίεση της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ για την ενεργειακή «εμπλοκή» λόγω μονοπωλίου

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ταχεία επίλυση της εμπλοκής που παρουσιάστηκε έπειτα από την κίνηση της Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ισραήλ να παρέμβει στη μονοπωλιακή, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ισραηλινή ενεργειακή αγορά εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών Noble Energy και Delek.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση της ισραηλινής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέδειξε ότι η κοινοπραξία των δύο εταιρειών ελέγχει το 85% και το 67% αντίστοιχα στα δύο γιγαντιαία κοιτάσματα εντός της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο Ταμάρ και στο Λεβιάθαν αντιστοίχως. Αρχικώς, η Επιτροπή είχε πει ότι οι εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα ποσοστά αρκεί να πουλούσαν τα μικρότερα κοιτάσματα που εκμεταλλεύονταν, το Τανίν και το Καρίς. Πλέον, τους ζητεί να επιλέξουν μεταξύ Ταμάρ και Λεβιάθαν.

Για το θέμα αυτό, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε μάλιστα απευθείας τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπάντζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες ημέρες. Παρά το γεγονός ότι και στη δημόσια παρέμβασή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η εμπλοκή είναι νομικής φύσεως και σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επέμβουν σε αυτή, είναι σαφές ότι τους Αμερικανούς απασχολούν δύο ζητήματα.

Το πρώτο, καθαρά πρακτικό, είναι ότι η μία εκ των δύο εταιρειών που εμπλέκονται είναι αμερικανική. Η Noble Energy, μία εταιρεία με ειδίκευση σε γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο πρώτη από όλους. Πλέον, έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα και είναι σαφές ότι επιδιώκει να αρχίσει να πουλά ώστε να κάνει απόσβεση.

Το πάγωμα των διαδικασιών πλήττει σοβαρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για εξαγωγή αερίου προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι Αμερικανοί θέλουν να προχωρήσουν αυτές οι συμφωνίες τόσο προς οικονομικό όφελος της Noble Energy, όσο και διότι εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι με την ενεργειακή ενίσχυση δύο εκ των στενότερων συμμάχων τους στην ταραγμένη αυτή περιοχή θα διασφαλίσουν την εσωτερική τους σταθερότητα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article