18.6 C
Athens
23 November - 2024

Ακρίβεια: Μπρα ντε φερ συνδικάτων και εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Must read

Με τον πληθωρισμό να έχει «κουρέψει» κι άλλο τους καθηλωμένους εδώ και πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα μισθούς στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απεργούν και ζητώντας αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

Ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει

Είναι χαρακτηριστικό του όλου κλίματος άλλωστε το κεντρικό σύνθημα, «ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει» με βάση το οποίο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 6 Απριλίου με αιτήματα αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Ουσιαστικά η απεργία της Τετάρτης θα είναι και ένα πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και το κατά πόσο πείθει ή όχι τους πολίτες το αφήγημά της για τον «μετριασμό» των συνεπειών από την ακρίβεια με τα πακέτα μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα.

Η οξύτητα του προβλήματος είναι πλέον τέτοια που ακόμα και η κυβέρνηση εκεί που απέκλειε λογικές μειώσεων στους έμμεσους φόρους, τις τελευταίες ημέρες δεν εμφανίζεται αρκετά κατηγορηματική ως προς αυτό, ωστόσο προς ώρας στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν την απόδοση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον Απρίλιο και εν συνεχεία θα επανεξετάσουν την κατάσταση.

Εφαρμογή των μέτρων τον Απρίλη και…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία «Growing Together» τόνισε με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας πως «θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να απορροφήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις αυξήσεις στις τιμές».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σημείωσε ότι «αυτό που είναι προτεραιότητα τώρα, είναι η εφαρμογή των μέτρων για τον Απρίλιο» και «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Ψαλίδα 10% στις προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, βασικό αίτημα συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αίτημα που προβάλλεται με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση λόγω της σφοδρότητας του κύματος ακρίβειας αλλά και του γεγονότος πως η ακρίβεια δεν φαίνεται να έχει βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι συνδικάτα και αντιπολίτευση ζητούν είτε επαναφορά στα 751 ευρώ είτε αύξηση στα 800 ευρώ από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός, άρα μιλάμε για αύξηση που ξεπερνάει το 13-15% ενώ την ίδια στιγμή οι εργοδοτικές οργανώσεις, κυρίως ΣΕΒ και ΣΕΤΕ είναι αρκετά φειδωλές κάνοντας λόγο για ήπιες αυξήσεις της τάξης του 3-4%, το πολύ 5% και όχι απαραίτητα από φέτος. Μάλιστα και η Τράπεζα της Ελλάδας διατυπώνει συγκρατημένη πρόταση για αυξήσεις 2,7% – 3,4%.

Η διαφορά αυτή του 10% και πλέον μονάδων ανάμεσα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τις προτάσεις των εργοδοτών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση διότι πολύ δύσκολα γεφυρώνεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια αύξηση το Μάιο το πολύ 6% και κατά πως εξελλίσσονται τα πράγματα με την ακρίβεια μάλλον δεν θα αφήσει ικανοποιημένη καμία από τις δύο πλευρές.

Η πλειοψηφία έχει μισθούς κάτω των 900 ευρώ μεικτά

Η ακρίβεια άλλωστε φέρνει στην επιφάνεια με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα την δεκαετή μνημονιακή κατάρρευση των μισθών μέσω της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  η πλειοψηφία των μισθωτών, το 56% αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά είναι στα όρια των κατώτατων αμοιβών συνυπολογιζομένων τριετιών και επιδόματος γάμου.

Η κατάρρευση των μισθών συντελέστηκε το 2012, με το δεύτερο μνημόνιο των δανειστών, το οποίο επέβαλε μειώσεις στον κατώτατο μισθό, ύψους 22% (από 751 σε 583 ευρώ) και κατά 32% του μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών (511 ευρώ).

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article