Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Η διαδικασία διόρθωσης των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως δεν θα σταματήσει στο πετρέλαιο. Αυτό εκτιμούν άνθρωποι με γνώση της αγοράς και των τάσεων που επικρατούν, οι οποίοι πιστεύουν ότι μετά τον «μαύρο χρυσό» θα ακολουθήσει το φυσικό αέριο. Ήδη, κατά τη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, αυτό άρχισε να συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα πρέπει να θεωρείται μόνο η αρχή.
Υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δύο παράγοντες που αναμένεται να σύρουν προς τα κάτω τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Ο πρώτος αφορά στο γεγονός ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που έχει υπογράψει ο ρωσικός κολοσσός Gazprom με τη Γερμανία – συνδέουν την τιμή του αερίου με αυτή του πετρελαίου. Αυτή η πρακτική της σύνδεσης σταδιακά εγκαταλείπεται, αλλά τα παλαιότερα μακροχρόνια συμβόλαια εξακολουθούν να ισχύουν οπότε όσο πέφτει η τιμή του πετρελαίου τόσο θα συμπαρασύρει μαζί της και αυτή του αερίου.
Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι η Ιαπωνία εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο της επανεισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά από το δυστύχημα στη Φουκουσίμα το 2011. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα γίνουν γρήγορα. Ωστόσο, θα δοθεί ένα μήνυμα το οποίο θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς, καθώς η Ιαπωνία στράφηκε σε αυτό ώστε να αντικαταστήσει το ποσοστό ενέργειας που κατανάλωνε μέσω των πυρηνικών της σταθμών. Σύμφωνα δε με μία μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Reuters, δεν αποκλείεται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία να μειωθούν ως και κατά 30% το 2015.
Όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την πολιτική κάποιου καρτέλ, ούτε καν με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο. Τα πάντα φαίνεται ότι έχουν σχέση να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση. Υπάρχει πλέον υψηλή προσφορά – δεδομένης και της «επανάστασης του σχιστόλιθου» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η ζήτηση παραμένει ασθενής, με την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα, να παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα δίδεται μεγάλη έμφαση στη «γηραιά ήπειρο» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προφανείς επιπτώσεις.