Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς επιμένει ότι το νέο σχέδιο της Gazprom για αντικατάσταση του πολυδιαφημισμένου South Stream με έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, η Μόσχα εκτιμά ότι αυτό είναι λάθος και προχωρά στους σχεδιασμούς της.
Σύμφωνα με τα όσα πρόσφατα απεκάλυψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το σχέδιο για τον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream) προφανώς και στηρίζεται στην ανάγκη των ευρωπαίων καταναλωτών για το ρωσικό αέριο.
Ωστόσο, το σημείο – κλειδί στη νέα ρωσική στρατηγική, όπως τουλάχιστον είπε ο εμπειρότατος Τσιζόφ, είναι η ιδέα για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδος. Σύμφωνα με τη ρωσική λογική, η επιλογή αυτή γίνεται διότι από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες επιμένουν τόσο κατηγορηματικά στην πίεση για την εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, θα πρέπει εφόσον θέλουν το ρωσικό αέριο να δημιουργήσουν και τις απαραίτητες υποδομές για να το μεταφέρουν από τα όρια της Ευρώπης στους καταναλωτές της.
Κατά τον Τσιζόφ, δεν θα υπάρξει και τόσο μεγάλο πρόβλημα αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Gazprom πρόκειται να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κατασκευάσει τον Turkish Stream. Όπως είπε, το 1/3 θα καταναλωθεί από την Τουρκία, η οποία είναι μία εκ των πιο αναπτυσσόμενων ενεργειακών αγορών στον πλανήτη.
Ήδη, ο υπάρχον ρωσοτουρκικός αγωγός «Μπλε Ρεύμα» (Blue Stream) τροφοδοτεί μεν την Τουρκία, όχι όμως το ευρωπαϊκό της κομμάτι (δηλαδή την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Ανατολική Θράκη). Από την άποψη αυτή, υπάρχει προοπτική. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ πιστεύει ότι μία εναλλακτική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) στη Μεσόγειο (ίσως στη Βόρεια Ελλάδα;) μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να φθάσει σε νέες αγορές.
Από την άποψη αυτή, ίσως η κυβέρνηση Τσίπρα να εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκεφθεί μελλοντικά το Κρεμλίνο, όπου ήδη έχει προσκληθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.