Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Μπορεί στο Κυπριακό να μην έχει σημειωθεί καμία πρόοδος τους τελευταίους μήνες, λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει παρανόμως NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η Λευκωσία όμως εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την περιφερειακή της συνεργασία στο πεδίο των υδρογονανθράκων με σκοπό να ενισχύσει τη θέση της.
Η τελευταία κίνηση στο πεδίο αυτό είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στο θέμα των υδρογονανθράκων με την Αίγυπτο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποδίδει στρατηγική διάσταση στη σχέση με το Κάιρο, το οποίο επιστρέφει δυναμικά στην περιφερειακή σκακιέρα ως αντίβαρο στην επέλαση των τζιχαντιστών.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στις εμπλεκόμενες εταιρείες να προχωρήσουν στη συνεργασία τους με σκοπό να τροχιοδρομηθεί η εξαγωγή φυσικού αερίου, καταρχήν από το κοίτασμα «Αφροδίτη» του Οικοπέδου 12, στην Αίγυπτο. Ειδικότερα, το Μνημόνιο θα εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου να εξετάσουν τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά αερίου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όπως είπε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος βρέθηκε στο Κάιρο για να υπογράψει μαζί με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σερίφ Ισμαήλ το Μνημόνιο, η βασική λύση και επιλογή για τη μεταφορά του αερίου είναι η κατασκευή αγωγού που θα συνδέει απευθείας το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τον ένα από τους δύο, ανενεργούς σήμερα, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που υπάρχουν στην αραβική χώρα.
Ο στόχος του Μνημονίου Κύπρου – Αιγύπτου είναι μέσα σε έξι μήνες να έχουν καταλήξει οι δύο κυβερνήσεις αλλά και οι εταιρείες στα τελικά σχέδια. Είναι δε προφανές ότι το νέο κομμάτι στο παζλ των σχέσεων των δύο χωρών δεν πρόκειται να αρέσει καθόλου στην Άγκυρα, η οποία προφανώς θα επαναλάβει τη θέση της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να προβαίνει σε «μονομερείς» κινήσεις, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον ορυκτό πλούτο του νησιού.