Φύλλο και φτερό κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την συμφωνία Ουγγαρίας-Ρωσίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου και δεν αποκλείεται η Βουδαπέστη να αντιμετωπίσει «βέτο ή ένα απαγορευτικό πρόστιμο», σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη νομιμότητα της σύμβασης της Ουγγαρίας με τη Ρωσία για την κατασκευή νέων μονάδων του πυρηνικού σταθμού του Πακς στην κεντρική Ουγγαρία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, η Μόσχα και η Βουδαπέστη υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1.200 μεγαβάτ για το Πακς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας της Ρωσίας (Rosatom), Σεργκέι Κιριένκο είπε ότι η κατασκευή βρισκόταν μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα και η μελέτη για την περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει φέτος την Άνοιξη.
Ωστόσο, οι Financial Times, ανέφεραν ότι η Βουδαπέστη μπορεί να αντιμετωπίσει «ένα βέτο ή απαγορευτικό πρόστιμο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Tο πρώτο θέμα είναι η νομιμότητα των κρατικών επιχορηγήσεων και των συμβάσεων που ανατέθηκαν στη Rosatom χωρίς πρόσκληση για την υποβολή προσφορών. Το δεύτερο ζήτημα είναι η υποτιθέμενη απόφαση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν να αποκρύψει ορισμένα στοιχεία των συμβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην συμφωνία να περάσει, όταν υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2014. Τότε οι Βρυξέλλες προσπαθούσαν να εμποδίσουν ένα άλλο σημαντικό ρωσικό ενεργειακό έργο, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Στα τέλη του 2014, η Μόσχα διέλυσε το έργο επικαλούμενη την «μη εποικοδομητική» στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πακς είναι το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ουγγαρίας εν λειτουργία και παράγει περισσότερο από το 50% της εθνικής παραγωγής ενέργειας της Ουγγαρίας από το 2013.
Ο Βίκτορ Ορμπάν αποκάλεσε τις κυρώσεις της Ε.Ε., με στόχο την άμυνα, τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, «μη πρακτικές» και απηύθυνε έκκληση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μαζί με τον Ορμπάν ένας αριθμός ανώτερων Ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες είτε να άρει τις κυρώσεις είτε να αποφύγει νέα μέτρα κατά της Ρωσίας.