12.2 C
Athens
23 November - 2024

Υδροηλεκτρικά φράγματα πνίγουν τις φυλές του Αμαζονίου

Must read

Τέσσερεις από τις σημαντικότερες φυλές του Αμαζονίου ενώθηκαν εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης της Βραζιλίας για την κατασκευήυδροηλεκτρικών φραγμάτων στα ποτάμια του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

Η κατασκευή των φραγμάτων αποφασίστηκε χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φυλών ή τη διεξαγωγή κατάλληλων περιβαλλοντικών μελετών.

Οι φυλές Μουντουρούκου, Απιακά, Καγιάμπι και Ρικμπάκτσα ζουν σε περιοχές με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, που δέχονται ήδη ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι τέσσερεις φυλές εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση απαιτώντας την άμεση παύση των έργων κατασκευής τεσσάρων φραγμάτων στον παραπόταμο του Αμαζονίου Τέλες Πίρες. Προειδοποίησαν δε ότι σε διαφορετική περίπτωσηθα λάβουν ακραία μέτρα, ώστε να μην επιτραπεί η έγκριση νέων, πιο επεμβατικών έργων, που θα απειλούν τις πηγές της τροφής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον 19ο αιώνα οι τέσσερεις φυλές διατηρούσαν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους. Τότε σύναψαν την πρώτη συμμαχία κατά των ευρωπαίων αποικιοκρατών που έκλεβαν τα εδάφη τους και τους πουλούσαν σε σκλαβοπάζαρα.

Το φράγμα Σάο Μανοέλ και τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, θα επηρεάσουν καταστροφικά την ποιότητα των υδάτων και των αλιευτικών αποθεμάτων, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φυλών.

«Η κυβέρνηση χτίζει φράγματα με βάση πρόχειρες και ελλιπείς μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής για τη ζωή μας. Επιτρέπει τη λειτουργία των φραγμάτων, χωρίς να λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς την αλιεία, το νερό και το κυνήγι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Προσπαθούν να αποκρύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις για τις ζωές, τα ποτάμια και τα εδάφη μας. Η κυβέρνηση δεν παρέχει πληροφορίες που να μπορούμε καταλάβουμε, δηλαδή στα χωριά μας και στις γλώσσες μας. Επίσης δεν προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για τη φυσική και πολιτιστική επιβίωσή μας».

Το κίνητρο της κυβέρνησης της Βραζιλίας πίσω από την κατασκευή των φραγμάτων είναι ηλεκτροπαραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article