Η Νορβηγία επικύρωσε σήμερα την απόφαση να αποσυνδέσει το εθνικό ταμείο της από τον άνθρακα, κάτι που συνιστά μια μεγάλη πρόοδο για τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος, ενώ πλησιάζει η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, καθώς και μια κίνηση η οποία μπορεί να βρει συνεχιστές.
Η νορβηγική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα πως το ταμείο που διαχειρίζεται σχεδόν 7 τρισ. κορώνες (793 δισ. ευρώ) και ελέγχει το 1,3% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις ή τους ενεργειακούς ομίλους για τους οποίους ο άνθρακας αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των δραστηριοτήτων τους ή των κύκλου εργασιών τους.
Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη έπειτα από έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών στις 27 Μαΐου, εκτιμάται ότι αφορά 50 έως 70 διεθνείς επιχειρήσεις, στις οποίες η συμμετοχή του νορβηγικού ταμείου ανέρχεται από 35 έως 40 δισ. κορώνες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Όμως, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του περιβάλλοντος, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σημαντικός, καθώς ορισμένοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 122 επιχειρήσεις στις οποίες το ταμείο συμμετέχει με ένα ποσό που ανέρχεται στα 67,2 δισ. κορώνες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κατάλογος των επιχειρήσεων από τις οποίες το ταμείο –που συμμετέχει σε περισσότερες από 9.000 εταιρίες– καλείται να αποσυρθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2016, δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα.
Σύμφωνα όμως με μία μελέτη που πραγματοποίησαν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το μέτρο θα επηρεάσει 35 αμερικανικούς ομίλους μεταξύ των οποίων η Duke Energy, γύρω στις 12 κινέζικες επιχειρήσεις, 8 γιαπωνέζικες, τους γερμανικούς γίγαντες EON και RWE, τη βρετανική SSE, την ινδική Reliance Power, την ιταλική Enel, την ισπανική Endesa, την πορτογαλική EDP, τη νοτιοαφρικανική Sasol, τη νοτιοκορεατικήKorea Electric Power, τη σουηδική Vattenfall ή ακόμη τον δανέζικο όμιλο Dong.
Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους του νορβηγικού ταμείου, πρόκειται για μία σημαντική νίκη για τη διεθνή εκστρατεία που προωθεί την εγκατάλειψη του άνθρακα, ενός ορυκτού καυσίμου που μολύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, μερικούς μήνες πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Για τον Τρουλς Γκουλόουσεν, υπεύθυνο της Greenpeace στη Νορβηγία, η απόφαση θα έχει “πολύ πιθανόν” μιμητές.
Η Αγγλικανική Εκκλησία, χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως ο Axa και αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης και του Στάνφορντ ανακοίνωσαν πρόσφατα την αποχώρησή τους από τον άνθρακα ή τη μείωση της έκθεσής τους.