Στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα συμφώνησαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κατά τη Σύνοδο της G7.
Οι επτά ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού ενός στόχου σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.
Στο τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου της G7 στη Βαυαρία, οι ηγέτες επισήμαναν ότι τάσσονται υπέρ μια μείωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «στον μέγιστο βαθμό», κατά 40% έως 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2010.
«Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί προκειμένου να έχουμε μακροπρόθεσμα μία παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα έως το 2050», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι ευρωπαϊκές χώρες της G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα που αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και, σε ένα μικρότερο βαθμό, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.
Ικανοποίηση Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του επειδή η G7 ανέλαβε «φιλόδοξες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις» στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.
«Όλες οι παρεμβάσεις σήμερα επέτρεψαν να φθάσουμε τους στόχους που ήθελα να θέσω σε αυτή την G7», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου.
Δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής, ο Ολάντ παρακίνησε στην ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων στο τμήμα του κοινού ανακοινωθέντος της G7 που αναφέρεται στο κλίμα.
Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε κυρίως ότι πολλές προτεραιότητες περιλαμβάνονται στην τελική διακήρυξη, ιδίως μία μείωση κατά 40 έως 70% των εκπομπών άνθρακα από σήμερα έως το 2050, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιον, ένα ισχυρό μήνυμα.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών για το κλίμα, «δεν υπάρχει μόνο η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή μετάβαση» κάθε χρόνο αρχής γενομένης το 2020, αλλά και ότι επιπλέον πόροι «θα καθοριστούν».