20 C
Athens
23 November - 2024

Reuters: Η συμφωνία αφήνει το ευρώ άθικτο αλλά εύθραυστο…

Must read

«Είναι το ευρώ άθραυστο;» διερωτάται ο αρθρογράφος του Reuters Νιλ Άνμακ που αναφέρεται στην επί της αρχής συμφωνία της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών και εκφράζει τους προβληματισμούς του για τις πτυχές της. 

«Με την Ελλάδα κοντά στο να λάβει νέο πακέτο διάσωσης, (η ευρωζώνη) φαντάζει πιο ισχυρή απ ότι ήταν μέχρι πρότινος» αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει πως πλέον ο κίνδυνος εστιάζεται όχι στην έξοδο ενός μέλους της περιφέρειας, αλλά «στις οικονομικές διενέξεις μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν τον πυρήνα του κοινού νομίσματος».

Όπως αναφέρει, η συμφωνία έχει αρκετές ατέλειες. «Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, και ακόμα δεν υπάρχει αναφορά σε διαγραφή του δημοσίου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Πριν από μερικές εβδομάδες η Ελλάδα εμφανιζόταν ως η ιδανική υποψήφια για έξοδο από το ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της κουρασμένη από τα συνεχή πακέτα διάσωσης ήταν ιδεολογικά αντίθετη στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση της Ευρώπης. Η υπόλοιπη ευρωζώνη από την πλευρά της εμφανιζόταν πεπεισμένη πως ο απόηχος μίας εξόδου θα μπορούσε να περιοριστεί», συνεχίζει ο ίδιος και προσθέτει: 

Η λογική επικράτησε. Από την πλευρά των πιστωτών η βοήθεια στην Ελλάδα κοστίζει λίγο, καθώς η χώρα αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής η χώρα εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ τα οφέλη από την παραμονή στην ευρωζώνη είναι σημαντικά. Την ίδια στιγμή για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ιδεολογία δικαιολογημένα ήρθε σε δεύτερη μοίρα, στην προσπάθεια του να αποφύγει την κατάρρευση. 

«Αυτό θα μπορούσε να καταδείξει πως η ευρωζώνη είναι αρραγής» αναφέρει και υπογραμμίζει πως «Λίγες είναι οι που βρίσκονται απελπιστική θέση όπως η Ελλάδα, ή βρίσκονται στα πρόθυρα πολιτικής αστάθειας. Η Πορτογαλία δεν έχει ένα δυνατό κόμμα που αντιτίθεται στη λιτότητα, ούτε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες». 

Στην πραγματικότητα η ευρωζώνη εξακολουθεί να μαστίζεται από αποκλίσεις, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος και εξηγεί:

Το αδύναμο ευρώ και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στις αδύναμες οικονομίες της περιοχής. Ωστόσο η ευρωζώνη ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη ανάπτυξη μεταξύ των μελών της, ή να απορροφήσει οικονομικά σοκ. Η Ελλάδα μπορεί να θέλει να μεταρρυθμιστεί, αλλά η Γαλλία και η Ιταλία δεν άρχισαν καν αυτή τη διαδικασία. 

Όπως αναφέρει ο  Άνμακ ακόμα και η ΕΚΤ θρηνεί για την έλλειψη σύγκλισης μεταξύ των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ. «Η Γερμανία έχει 4,6% ανεργία, σε σύγκριση με το 10,3% στη Γαλλία και το 22% στην Ισπανία. Το χρέος θα αγγίξει το 100% του ΑΕΠ στη Γαλλία μέσα στο 2016, εν αντιθέσει με τη συρρίκνωσή του στο 68% στη Γερμανία» υποστηρίζει.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως «οι δυνάμεις της ευρωζώνης έδειξαν πως μπορούν να αποφασίζουν το καλύτερο για τα αδύνατα ξαδέρφια τους, ωστόσο η επόμενη ερώτηση είναι εάν μπορούν να κάνουν το ίδιο για τους εαυτούς τους…»

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article