18.3 C
Athens
18 October - 2024

Βλέμμα σε εξαγορές από την AS Company

Must read

Κινούμενη με ρεκόρ πωλήσεων το 2022, καταγράφοντας ανάπτυξη με 26,27% σε σύγκριση με το 2021 σε ενοποιημένη βάση, η AS Company σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα, από τα οποία δεν λείπει το ενδεχόμενο εξαγοράς. Πρόκειται για ένα πεδίο που απασχολεί την εταιρεία εμπορίας παιχνιδιών, η οποία θα έρθει να δράσει συμπληρωματικά στις υφιστάμενες δραστηριότητες. Πέρυσι βρέθηκε κοντά σε μία τέτοια εξέλιξη, κίνηση η οποία εν τέλει δεν ευοδώθηκε.

Επιπλέον, η AS Company έχει αγοράσει στην Ελούντα και στην Πλάκα της Κρήτης συνολικά 82 στρέμματα. Από τις συγκεκριμένες εκτάσεις τα 52 στρέμματα στην Ελούντα αποτελούν ενιαίο κομμάτι γης. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν στο Capital.gr ότι αυτή την περίοδο διερευνώνται όλες οι επιχειρηματικές επιλογές, καθώς εξετάζεται η χρηματοδότηση δύο επιμέρους τουριστικών επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέρυσι κατάφερε να ενισχύσει εκ νέου την παρουσία της σε χώρες όπου διατηρεί θυγατρικές εταιρείες όπως είναι η Ρουμανία και η Κύπρος, που είχαν ανάπτυξη με ποσοστό άνω του 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αγορά των Βαλκανίων αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο 17,5% συμμετοχής στο τζίρο του ομίλου, γεγονός που έρχεται να μετριάσει το ρίσκο όσο αυξάνεται η γεωγραφική διασπορά της επιχείρησης εμπορίας παιχνιδιών. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της AS Company το 2022 ήταν 28,65 εκατ. ευρώ από 22,69 εκατ. ευρώ το 2021 με κέρδη προ φόρων 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,97 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα προμηθεύει μεγάλους ομίλους λιανικής όπως είναι ο Σκλαβενίτη, τα Public, το Πλαίσιο, ο Γαλαξίας καθώς και τα Max Stores, ο Μασούτης, ο Κρητικός, ο ΣΥΝΚΑ και ο Μουστάκας. Η AS Company διαθέτει δικό της τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, τα οποία σχεδιάζονται στην Ελλάδα και ακολούθως αποστέλλονται στο Χονγκ-Κονγκ προς παραγωγή εκεί.

Φέτος έχει ξεκινήσει να κινείται με θετικούς ρυθμούς από πλευράς οικονομικών επιδόσεων όπως αναφέρουν τα στελέχη της AS Company, με τα οικονομικά μεγέθη να βρίσκονται πάνω από τις προσδοκίες τους αλλά και πάνω από το 2022. Ταυτόχρονα η εξισορρόπηση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στη διάρκεια του 2023, έρχεται να βελτιώσει και τις κάτω γραμμές των οικονομικών αποτελεσμάτων. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 2022 η επίδραση της ισοτιμίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεικτού περιθωρίου κερδοφορίας.

Aναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση του κόστους, έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται. Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα που διατηρεί η εταιρεία της δίνει την δυνατότητα έως τώρα να αντιπαρέρχεται των δυσκολιών που παρουσιάζονται στον δρόμο της.

Μέρισμα με 5% καθαρή απόδοση και στην επόμενη τριετία

Φέτος η εταιρεία θα διανείμει καθαρό μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει καθαρή ετήσια απόδοση 5% ανά έτος κάτι που τα στελέχη της προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί και εντός της επόμενης τριετίας.Το 2023 αναμένεται βελτίωση του EBITDA σε επίπεδα άνω του 2019, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο οικονομικό μέγεθος του 2022.

Ανοδική πορεία με πληθωριστικά χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά λιανικής πώλησης παιχνιδιών, τον Μάιο εμφάνισε μουδιασμένη εικόνα λόγω των εκλογών. Ωστόσο το τετράμηνο κινήθηκε θετικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση ο τζίρος ενισχύεται και από το ευρύτερο πληθωριστικό κλίμα που επικρατεί. Αντίστοιχα τα πωλούμενα τεμάχια είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, καθότι οι πωλήσεις επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών καθιστώντας διστακτικούς τους καταναλωτές.

 

Πηγή: capital.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article