Έτοιμο να στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα υπερσύγχρονο, επιβλητικό κτίριο, υψηλών προδιαγραφών, επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη, οι οποίες μετατράπηκαν σε ένα κτίριο 42.300 τετραγωνικών μέτρων, ριζικά ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που έγινε στο κτίριο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μετακομίσουν στην περιοχή σε τρεις μήνες.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε να μεταφερθούν και υπηρεσίες άλλων υπουργείων. «Η αποκέντρωση για εμάς είναι ουσιαστική λέξη. Όταν υπάρχουν αυτά τα κτίρια δεν μπορεί να μένουν κενά» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν οι προκάτοχοί του γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αξιοποιήθηκε το κτίριο, ενώ ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να ακολουθηθεί μία τακτική «νοικοκυρέματος», εξοικονόμησης δαπανών με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων.
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην απόλυτη ασφάλεια που παρέχει το κτίριο, καθώς έχουν ακολουθηθεί και καλυφθεί όλες οι απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και των τεχνικών προδιαγραφών δόμησης και λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνα υλικά, για τα οποία έχουν κυκλοφορήσει φήμες. Στο κτίριο χρησιμοποιούντα ψυκτικά υγρά φιλικά στο περιβάλλον. Μάλιστα, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και σημαντική εξοικονόμηση στο Δημόσιο. Το κτίριο φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Β.
Γυμναστήριο, παιδικός σταθμός
Το βασικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το φυσικό φως σε όλους χώρους, τα γραφεία, τις αίθουσες συνεδριάσεων, τους διαδρόμους. Η πανοραμική θέα είναι εντυπωσιακή, καθώς «βλέπει» προς Ακρόπολη, Υμηττό, Καστέλα, Νίκαια και Αιγάλεω.
Και στους έξι ορόφους υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι που καλύπτουν 2.300 θέσεις εργασίας, ενώ διατίθενται 506 θέσεις πάρκινγκ στο ισόγειο και στο υπόγειο.
Το κτίριο διαχωρίζεται σε τέσσερις τομείς, στους οποίους λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα ειδικά συστήματα φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού.
Έχουν τοποθετηθεί ειδικά διπλά και αεροστεγανά υαλοστάσια, φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή για μερική κάλυψη των αναγκών φωτισμού, αλλά και 24 ηλιακοί συλλέκτες συνολικού εμβαδού 70 τμ.
Το κτίριο διαθέτει βρεφονηπιακό σταθμό, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, συνεδριακούς χώρους, κυλικείο σε κάθε όροφο και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον εξωτερικό χώρο, αλλά και χώρους πρασίνου.
Όσον αφορά την προσβασιμότητα του κτιρίου, αυτή γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, προαστιακό αλλά και ΟΑΣΑ, με πλήθος λεωφορειακών γραμμών που διασχίζουν τη λεωφόρο Θηβών).
Η ιστορία του κτιρίου
Το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο sale & lease back, με δυνατότητα επανάκτησης έπειτα από 20 χρόνια. Το κτίριο, από το 2005 μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, έκανε λόγο για ιστορική μέρα καθώς «εδώ και τόσα χρόνια ακούμε ότι θα μετακομίσουν δημόσιες υπηρεσίες, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτε. Είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Λαλιώτη για το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά επειδή υπήρξαν διαμαρτυρίες και η τότε πολιτική ηγεσία είχε υποκύψει. Το ίδιο συνέβη με τον κ. Καραμανλή για τη μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Και πάλι δεν είχε γίνει τίποτε, διότι και πάλι η ηγεσία υπέκυψε στις αντιδράσεις των υπαλλήλων. Και πριν από τρία χρόνια, όμως, υπήρχε η πρόθεση να φιλοξενηθούν σε αυτό το κτίριο τα δικαστήρια Πειραιά, αλλά αρνήθηκαν οι δικηγόροι να έρθουν εδώ».
Ο δήμαρχος μίλησε για «αποκλεισμό αυτής της γειτονιάς» και δήλωσε θυμωμένος με την επιμονή των υπαλλήλων «να μην θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας. Είναι υποτιμητικό. Είναι τόσο κακός αυτός ο τόπος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Πάμε να ζωντανέψουμε ένα νεκρό κτίριο. Προσδοκούμε ότι θα δώσει μία δυναμική στην περιοχή και θα της δώσει νέα πνοή».
«Είναι κρίμα να πληρώνουμε ενοίκιο για τα επόμενα 20 χρόνια, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει 2,5 φορές απόσβεση του κόστους αν λειτουργούσε από την αρχή» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης και δήλωσε χαρούμενος που επιτέλους θα εγκατασταθούν σε αυτό το κτίριο υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.