20 C
Athens
23 November - 2024

Εργαζόμενοι: Υπέρ της υβριδικής εργασίας το 86%

Must read

Όλα δείχνουν ότι η υβριδική εργασία που καθιερώθηκε κατά την περίοδο του covid ήρθε για να μείνει καθώς κερδίζει έδαφος στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με έρευνα της International Workplace Group, που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους, τουλάχιστον τα ¾ των συμμετεχόντων, απάντησαν ότι βιώνουν δραματική αύξηση των συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης μετά την πλήρη επαναφορά στο γραφείο.

Το 86% των εργαζομένων δήλωσε ότι μπορεί ν’ ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, όταν αξιοποιεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ εργασίας κι οικογενειακής ζωής. Αντίθετα, η συμβατική εργασία από το γραφείο συμβάλλει, κατά το 75% στην εργασιακή εξουθένωση.

Η ευέλικτη εργασία μειώνει τα επίπεδα κόπωσης, άγχους και στρες στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Έτσι, διαμορφώνονται πλέον 3 διαφορετικά μοντέλα εργασίας: το συμβατικό με δουλειά στο γραφείο, το υβριδικό με δουλειά και στο γραφείο και στο σπίτι και η αμιγώς διαδικτυακή εργασία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας εφαρμόστηκε εκτεταμένα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και το υβριδικό μοντέλο εργασίας και το μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ήταν αρκετά διαδεδομένο από πριν.

Πάντως, δυο άλλες μελέτες που έγιναν από τους ερευνητές Σάρα Γιάνσεν Πέρι, Κριστίνα Ρουμπίνο κι Έμιλι Χάντερ, άγχος παρατηρείται και στην απομακρυσμένη εργασία, ανάλογα με το χαρακτήρα του εργαζόμενου.

Όσοι είχαν υψηλή συναισθηματική σταθερότητα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πίεσης, ενώ όσοι είχαν χαμηλότερη συναισθηματική σταθερότητα ήταν πιο επιρρεπείς στην καταπόνηση και στο άγχος λόγω της απομακρυσμένης εργασίας.

Ως τάση μετά την πανδημία αυξήθηκε η κατηγορία των Ψηφιακών Νομάδων, δηλαδή ατόμων που ζουν μακριά από την εργασία τους και συνδέονται μόνο ψηφιακά ή απλώς υβριδικά και μπορούν να ζουν και σε διαφορετικές χώρες από την έδρα εργασίας τους.

Στη λίστα με τα επαγγέλματα των ψηφιακών νομάδων μεταξύ άλλων είναι οι: υπεύθυνοι μάρκετινγκ, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, προγραμματιστές, συγγραφείς, bloggers, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, που ασχολούνται με τα διαδικτυακά μαθήματα, μεταφραστές κ.ά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article