12.4 C
Athens
25 November - 2024

Στροφή της Ελλάδας στην πυρηνική ενέργεια – Το σενάριο για μετοχική είσοδο σε μονάδα του Κοζλοντούι

Must read

Άνοιγμα στην αγορά της πυρηνικής ενέργειας θα κάνει η Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist.

Την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στο «Economist Government Roundtable» στο ρόλο των πυρηνικών σταθμών στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, η Κομισιόν άναβε το πράσινο φως στη Ρουμανία για δύο νέους αντιδραστήρες.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα, η Τουρκία γνωστοποίησε ότι εντός του έτους θα προχωρήσει σε παραγωγή ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ενώ στις αρχές του μήνα, ο Ιταλός υπυργός Ενέργειας δήλωσε ότι μέχρι το 2050, το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα προέρχεται από πυρηνικά.

Είναι εμφανές ότι τα πυρηνικά μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρώπη καθώς είναι έντονες οι πιέσεις στην ΕΕ για τους κλιματικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή όλα συγκλίνουν ότι οι ΑΠΕ παρουσιάζουν αρκετές αδυναμίες που είναι δύσκολο να διευθετηθούν άμεσα.

Η κυβέρνηση, εδώ και αρκετό καιρό, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επόμενη γενιά μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small modular reactors – SMRs) και ό,τι παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της τεχνολογίας που προς το παρόν παραμένει ακόμη ακριβή.

Οι παρασσκηνιακές συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καθώς η ανάγκη εξισορρόπησης της ευστάθειας του ελληνικού συστήματος γίνεται όλο και πιο απαιτητική και καμία από τις «καθαρές» τεχνολογίες που έχουμε δεν φαίνεται ικανή να την εξασφαλίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται στο τραπέζι η «πυρηνική συνεργασία» της Ελλάδας με τη Βουλγαρία που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην εξισορρόπηση του συστήματος.

Τα κόστη σήμερα δεν είναι φθηνά και η τιμή της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και των μικρών αντιδραστήρων (SMRs), κινείται στα 80-120 ευρώ/ MWh, αρκετά ψηλότερα απ’ όσο οι ΑΠΕ.
Ωστόσο η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα δεν είναι εξασφαλισμένη σε 24ωρη διάρκει, επειδή δεν φυσάει και δεν έχει ηλιοφάνεια, παρότι οι ανάγκες του συστήματος για τροφοδοσία παραμένουν.

Οι σκέψεις για συνεργασία με τη Βουλγαρία υπάρχουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάστηκε χρόνος για να ωριμάσουν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Ιούλιο του 2023, μετά τη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τότε Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, ο τελευταίος είχε αποκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει στους νέους αντιδραστήρες.

Να μπει δηλαδή μετοχικά κάποια ελληνική επιχείρηση σε μια από τις καινούργιες μονάδες του Κοζλοντούι.

Εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια 20ετής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή να συνάψει η Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον πυρηνικό σταθμό, ένα διμερές συμβόλαιο (PPA), σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να αγοράζουμε μέρος από την πρόσθετη παραγωγή ενέργειας.

Σήμερα, η συζήτηση επανέρχεται και αφορά πάντα αυτά τα δύο σενάρια. Συζητήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση με τη Βουλγαρία συνεχίζουν να γίνονται και το ενδιαφέρον υπάρχει από τη γείτονα στοχεύοντας να εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια με αγοραστές, ενώ αναμένεται η συζήτηση μελλοντικά να προσλάβει και πιο επίσημες διαστάσεις.

Παρότι υπάρχει προβληματισμός γύρω από τους «δρόμους» της Ενέργειας, οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη φτάσει σε αυτό το επίπεδο και κινείταιθ μέχρι στιγμής γύρω από το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη όχι απλώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και για να υποστηρίξει μία τέτοια ενεργειακή επένδυση.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα πυρηνικά εργοστάσια παραμένουν μια πολύ ακριβή τεχνολογία και ακόμη και οι μικροί αντιδραστήρες, παρ’ ότι φθηνότεροι, ταχύτεροι στη κατασκευή και ευκολότεροι στην εγκατάσταση απ’ ό,τι οι μονάδες μεγάλης κλίμακας, έχουν ακόμη μεγάλα κόστη.

Αλλά στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Αν προχωρήσει η τεχνολογία των SMRs, πέσουν σημαντικά οι τιμές και αρχίσει να αναπτύσσεται η σχετική αγορά, η συζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα θα τίθετο σε άλλη βάση.

Ανάλογα με τις αντιδράσεις, και τη στάση του πολιτικού συστήματος, εφόσον τα οικονομικά στοιχεία έδειχναν ότι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα στο ενεργειακό portfolio από την επένδυση σε μια τέτοια μονάδα, το σενάριο αυτό μπορεί να αντιμετωπιζόταν διαφορετικά.

Με πληροφορίες από euro2day.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article