19.9 C
Athens
20 September - 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πού θα «κλειδώσει» η κρατική επιδότηση και πόσα θα πληρώσουμε – Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Must read

Παρά την πτώση στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αλγόριθμοι προβλέπουν σημαντική αύξηση των τιμολογίων λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι τιμές του Αυγούστου, με τα κλιματιστικά να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται έντονα.

Ορισμένοι πάροχοι έχουν δεσμευτεί να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις, αλλά εάν το προεξοφλητικό επιτόκιο παραμείνει αμετάβλητο, το κόστος για τα επιχειρηματικά τιμολόγια — που δεν θα επιδοτηθούν — θα αυξηθεί κατά 59%, από 14,1 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιούλιο σε 22,6 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για τους οικιακούς καταναλωτές, η αύξηση θα είναι λιγότερο σοβαρή. Οι πρώτες 500 κιλοβατώρες, με επιδοτήσεις, θα κοστολογούνται γύρω στα 15 λεπτά η κάθε μία, ανάλογα με το επικρατέστερο σενάριο. Πέρα από την 500η κιλοβατώρα, το ποσοστό θα ανέλθει στα 20,9 σεντς.

Πράσινο Τιμολόγιο

  • Εκτιμώμενη τιμή κατανάλωσης <500 kWh (επιδοτούμενη): 15 σεντ/kWh
  • Πρόβλεψη τιμής από 501 kWh: 20,9 σεντ/kWh

Τα θετικά νέα είναι ότι οι τιμές στην ενεργειακή αγορά έχουν δείξει σημάδια σταθεροποίησης τις τελευταίες έξι ημέρες, πέφτοντας στα 104 ευρώ από 219 ευρώ στις 22 Ιουλίου, παρά την έλλειψη αύξησης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, εντός της εβδομάδας αναμένεται τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η κρατική επιδότηση

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου για την κρατική επιδότηση του Αυγούστου.

Θα αφορά όλα τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια πράσινου και κίτρινου χρώματος, όχι όμως του μπλε. Οι ενισχύσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα αφορούν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη κατοικία, με όριο κατανάλωσης τις 500 kWh τον μήνα, ενώ θα εξαιρούνται από αυτές οι επιχειρήσεις.

Την πρώτη του μήνα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους οι τιμές του ρεύματος, με τις ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ να γίνονται την Παρασκευή 2 Αυγούστου, με στόχο η τιμή καταναλωτή να είναι:

– 0,145 – 0,15 €/ kWh

Και όλα αυτά την ώρα που η χονδρική τιμή του ρεύματος κινήθηκε:

– Ιούνιος: 98,89€/ mWh

– Ιούλιος: 138€/ mWh

Δηλαδή +39,5%

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article