25.6 C
Athens
19 September - 2024

Δημόσιο: Έρχεται ο Τειρεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος

Must read

Νέο σύστημα, αντίστοιχο του «Τειρεσία» του ιδιωτικού τομέα, για τη διαχείριση των οφειλετών προς το κράτος, πρόκειται να δημιουργηθεί στο Δημόσιο.

Μέσω της νέας πλατφόρμας, θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο. Οι οφειλέτες θα παρακολουθούνται, θα βαθμολογείται η οικονομική τους συμπεριφορά και θα αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η πιστοληπτική βαθμολόγηση θα παράγεται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα επεξεργάζεται δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που θα συλλέγονται από φορείς του δημόσιου τομέα με τη χρήση αλγορίθμου.

Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, όπως η Τειρεσίας ΑΕ, για την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Η βαθμολογία που θα λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα τους διευκολύνει σε ρυθμίσεις οφειλών, χορήγηση δανείων και συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όσοι έχουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις οφειλών. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν νέο «Τειρεσία» που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο, τράπεζες, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ιδιωτικού χρέους και να προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική τους.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article