19.9 C
Athens
20 September - 2024

Συντάξεις: Πως θα αυξήσεις τις αποδοχές με πλασματικά έτη – Οδηγός και πίνακας υπολογισμού

Must read

Παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν μια ευκαιρία να αυξήσουν τις συντάξεις τους. Οι ασφαλισμένοι πριν και μετά το 1993 έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη σύνταξή τους μέσω της αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Αυτή η πρακτική προσφέρει στους παλαιούς ασφαλισμένους τη δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη για να αποχωρήσουν από την εργασία τους με πλήρη σύνταξη.

Ακολουθεί ένας οδηγός με τις κατηγορίες των πλασματικών ετών που μπορούν να εξαγοραστούν, καθώς και ένας πίνακας που απεικονίζει τα οφέλη της εξαγοράς αυτών των ετών ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Κατηγορίες Πλασματικών Ετών

Οι κατηγορίες πλασματικών ετών που μπορούν να αναγνωριστούν περιλαμβάνουν:

Χρόνος κύησης και λοχείας

Ο χρόνος κύησης και λοχείας είναι επιδοτούμενος και δεν αφορά χρόνο άδειας μετ’ αποδοχών. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περίπου 75 ημέρες ασφάλισης για 1 παιδί ή περίπου 120 για 2 και έχει καταβληθεί επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Είναι δωρεάν και συνυπολογίζεται με προσκόμιση βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης. Προσοχή χρειάζεται για τις μητέρες καθώς αν ΔΕΝ έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ τότε ΔΕΝ αναγνωρίζεται ο εν λόγω χρόνος.

Χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας (έως 300 ημέρες)

Πρόκειται για το χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται με τακτική ανεργία από τον Οργανισμό. Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί έχει αυξηθεί στις 300 ημέρες. Είναι και αυτός δωρεάν και χρησιμοποιείται με προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ τη στιγμή της αίτησης για σύνταξη.

Χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας (έως 300 ημέρες)

Πρόκειται για το χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα. Τέτοια είναι η περίοδος μετά από ατύχημα που έχει χαρακτηριστεί ως εργατικό ή κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας.

Χρόνος στρατιωτικής θητείας

Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών. Για την εξαγορά απαιτείται η καταβολή του 20% επί των ακαθάριστων αποδοχών του μισθωτού τη στιγμή της αίτησης. Ένα ίδιον του χρόνου της στρατιωτικής θητείας που αφορά κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ είναι το γεγονός ότι για κάθε μήνα εξαγοράζονται 30 ημερομίσθια και όχι 25.

Χρόνος σπουδών

Με εξαγορά και αντίστοιχη καταβολή εισφορών που υπολογίζεται στο 20% επί των αποδοχών του μήνα υποβολής σχετικής αίτησης γίνεται η αναγνώριση και του χρόνου των σπουδών.

Για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγορών πλασματικών χρόνων όπως οι σπουδές και η στρατιωτική θητεία μια κατηγορία αξιοποίησης χρόνου είναι εκείνη των κενών διαστημάτων ασφάλισης. Κενά χρονικά διαστήματα ασφάλισης υπάρχουν μεταξύ δύο χρονικών σημείων ασφάλισης όπου έχει μεσολαβήσει χρόνος ως άνεργος για τον ασφαλισμένο χωρίς επιδότηση. Για κάθε μήνα αναγνωρίζονται 25 ημέρες και για κάθε έτος 300. Δεν είναι δυνατή η εξαγορά σε περιπτώσεις μερικής ασφάλισης όταν για όλους τους μήνες υπάρχει έστω και μία ημέρα ασφάλισης ακόμη κι αν μεσολαβούν μεταξύ των ημερών ασφάλισης κενά μεγαλύτερα των 25 ημερών.

Πλασματικός χρόνος τέκνων

Ο πλασματικός χρόνος που προέρχεται από τα τέκνα μπορεί να γίνει και από τους δυο γονείς χωρίς η εξαγορά από τον ένα γονέα να επηρεάζει το δικαίωμα του άλλου. Η εξαγορά μπορεί να γίνει για τα τέκνα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης (ή και υιοθεσίας) του τέκνου και δεν απαιτείται τα τέκνα να είναι ανήλικα.

Χρόνος απεργίας

Η αναγνώριση γίνεται με εξαγορά και αντίστοιχη καταβολή εισφορών που υπολογίζεται στο 20% επί των αποδοχών του μήνα υποβολής σχετικής αίτησης.

Χρόνος προεγγραφής στον ΟΑΕΕ

Οι ασφαλισμένοι μπορούν μετά από σχετική αίτησή τους να αναγνωρίσουν ως χρόνο ασφάλισης το χρονικό διάστημα αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, που θα έπρεπε να είχε υπαχθεί στα πρώην Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και για το οποίο δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Η αναγνώριση γίνεται με εξαγορά και αντίστοιχη καταβολή εισφορών που υπολογίζεται στο 20% επί των αποδοχών του μήνα υποβολής σχετικής αίτησης.

Πίνακας υπολογισμού αύξησης σύνταξης με πλασματικά έτη

Έτη Ασφάλισης Συντάξιμες Αποδοχές (€/μήνα) Αύξηση Σύνταξης (€/μήνα)
35 έτη 1.000 € 35 €
35 έτη 3.500 € 123 €
40 έτη 1.000 € 72 €
40 έτη 3.500 € 252 €

 

  • 40ετία σε όλα τα Ταμεία, οποτεδήποτε: Αφορά τόσο τους παλαιούς (ως το 1992) όσο και τους νέους (από 1ης/1/1993) ασφαλισμένους.
  • 35ετία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ως το 2012: Ειδικές ρυθμίσεις για την συνταξιοδότηση με 35ετία ασφάλισης μέχρι το 2012.
  • 25ετία στο Δημόσιο μέχρι το 2010: Δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο έως το 2010.
  • 25ετία στο Δημόσιο για τα έτη 2011 και 2012: Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και 2012, καθώς και με 36 ή 37 έτη μετά το 2012.
  • 21 και 23 έτη στο Δημόσιο για τους τρίτεκνους γονείς: Ειδικές ρυθμίσεις για τρίτεκνους γονείς στο Δημόσιο, με 21 έτη για το 2011 και 23 έτη για το 2012.
  • 25ετία ως το 2012 σε Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών για μητέρες: Δυνατότητα συνταξιοδότησης για μητέρες που συμπλήρωσαν 25ετία σε Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών μέχρι το 2012.
  • 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012 για μητέρες με ανήλικο τέκνο: Ειδική δυνατότητα συνταξιοδότησης για μητέρες με ανήλικο τέκνο, εφόσον είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2012.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (άνδρες – γυναίκες) ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενοι άνδρες στο ΕΤΑΑ: Μπορούν, μέσω εξαγορών, να «κλειδώσουν» την 35ετία ως το 2012 και να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη χωρίς να χρειάζονται κατ’ ανάγκη 40 χρόνια ασφάλισης. Αν δεν έχουν 35ετία ως το 2012 ή αν δεν συμπληρώνουν 40ετία, η συνταξιοδότηση γίνεται στα 67 έτη.

Σημαντικά σημεία

  • Παλαιοί ασφαλισμένοι: Μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη και να αυξήσουν τη σύνταξή τους έως 250 ευρώ/μήνα με τη χρήση πλασματικών ετών.
  • Νέοι ασφαλισμένοι: Χρησιμοποιούν πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τα 40 έτη ασφάλισης και να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη.

 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article