25.6 C
Athens
19 September - 2024

Τέλος Επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 – Ποιους ελευθεροεπαγγελματίες αφορά

Must read

Το 2025, μια σημαντική αλλαγή στον φορολογικό χάρτη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών έρχεται με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις στη συντριπτική πλειονότητα των 735.000 αυτοαπασχολουμένων που υπάγονται στο νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

Οι αυτοαπασχολούμενοι που επηρεάζονται περισσότερο από το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, λόγω του ότι τα τεκμαρτά εισοδήματά τους είναι υψηλότερα από τα δηλούμενα, θα δουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις να μειώνονται. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ για το 2025 θα εξουδετερώσει πλήρως τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος, η οποία συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των φόρων στα εισοδήματα τους, αντί της αναμενόμενης αύξησης.

Ποιοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αφορά αποκλειστικά τους 735.000 αυτοαπασχολούμενους που υπάγονται στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι νομικές οντότητες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται με «μπλοκάκι», θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με το αντίστοιχο τέλος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την έδρα τους.

Πόσο κοστίζει

Το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
  • 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article