19.9 C
Athens
20 September - 2024

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου

Must read

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε σημαντικές τροποποιήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τους επαγγελματίες, με στόχο την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι νέες διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους και τον περιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες που επηρεάζονται από τον τζίρο και τις αμοιβές των εργαζομένων τους.

Με τις νέες ρυθμίσεις, το φορολογητέο εισόδημα μειώνεται, με αποτέλεσμα οι φόροι που θα καταβληθούν να είναι χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που καταβλήθηκαν το τρέχον έτος για τα εισοδήματα του 2023. Οι βασικές αλλαγές περιγράφονται ως εξής:

 Μείωση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για μικρές κοινότητες

Η πρώτη αλλαγή αφορά επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Συγκεκριμένα, το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα μειώνεται κατά 50%, αντί να ισχύει μόνο για περιοχές με έως 500 κατοίκους, όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Ατομική επιχείρηση, όπως ένα καφενείο, που λειτουργεί σε κοινότητα 1.200 κατοίκων, δεν είχε φέτος έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα λόγω του περιορισμού των 500 κατοίκων. Το 2023 φορολογήθηκε με τεκμαρτό εισόδημα 14.196 ευρώ και πλήρωσε 1.823,12 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τέλους επιτηδεύματος. Με τις νέες ρυθμίσεις, το 2025 το τεκμαρτό εισόδημα θα αυξηθεί βάσει της αύξησης του κατώτατου μισθού, φθάνοντας τα 15.106 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της έκπτωσης 50%, θα φορολογηθεί μόνο για τα 7.553 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 680 ευρώ, χωρίς τέλος επιτηδεύματος, εξοικονομώντας 1.143 ευρώ.

Αλλαγές στη μέθοδο υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο ισχύον σύστημα, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται υπόψη στην αρχή ως βάση σύγκρισης. Με τη νέα διάταξη, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου θα λαμβάνεται υπόψη στο τέλος της διαδικασίας υπολογισμού, μετά την προσμέτρηση των υπόλοιπων κριτηρίων.

Νέα μέθοδος υπολογισμού

Στην ουσία, η βάση υπολογισμού θα περιορίζεται στον κατώτατο μισθό, λαμβάνοντας υπόψη τα έτη προϋπηρεσίας, και στη συνέχεια θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις για τον τζίρο και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Αναπροσαρμογή του μέσου ετήσιου τζίρου

Η τρίτη αλλαγή αφορά την αναπροσαρμογή του μέσου τζίρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Ο μέσος τζίρος θα αναπροσαρμοστεί προς τα άνω, με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται λόγω τζίρου, αποτρέποντας μεγάλες αποκλίσεις στον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article