16.6 C
Athens
20 October - 2024

Φθηνότερη η θέρμανση φέτος: Πετρέλαιο από 1,11€/λίτρο και φυσικό αέριο χαμηλότερα – Ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

Must read

Η φετινή χειμερινή περίοδος φέρνει μειώσεις στο κόστος θέρμανσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Παράλληλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων μέσα στο χειμώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει φέτος από τα 1,11 ευρώ ανά λίτρο, χαμηλότερα από την περσινή τιμή εκκίνησης που κυμαινόταν μεταξύ 1,30 και 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου και η τελική τιμή θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς αγοράς.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στο πεδίο του φυσικού αερίου, με τις τιμές να διαμορφώνονται φέτος στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), έναντι 7-8 λεπτών την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται αυξημένη, με τη μέση τιμή το Σεπτέμβριο να ανέρχεται σε 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι, ενώ στη λιανική φτάνει τα 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τα 24 λεπτά τον περσινό Οκτώβριο.

Οι καταναλωτές ενδέχεται να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου, προκειμένου να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει ο φόβος ανατιμήσεων λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. Παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, η αβεβαιότητα που πηγάζει από τη Μέση Ανατολή προβληματίζει την αγορά για το αν οι χαμηλές τιμές θα διατηρηθούν για όλο το χειμώνα.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εναλλακτικά καύσιμα, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή για θέρμανση, συγκριτικά με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, οι κεντρικές θερμάνσεις σε πολλά κτίρια έχουν καταργηθεί από την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να βασίζονται πλέον στον ηλεκτρισμό, κυρίως μέσω κλιματιστικών. 

Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς τιμές ενέργειας, η αγορά παρακολουθεί με προσοχή την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article