15.7 C
Athens
19 October - 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδότηση μόνο για νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Must read

Στα 3 λεπτά/kWh ανέρχεται η έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά τον Οκτώβριο για περισσότερους από 700.000 ευάλωτους καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε σήμερα (8.10.2024) το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, για νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται σχεδόν το σύνολο του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 4,8 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το σενάριο για διάταξη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει ακόμη και το σενάριο νομοθέτησης της μετακίνησης των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος.

Πράγμα, βέβαια, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς.

Ωστόσο το τρικ… που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη των ειδικών ή πράσινων τιμολογίων να επιτρέψει στους παρόχους να θέσουν το δίλημμα στους οικιακούς καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με τέτοια προϊόντα: «Είτε προαιρετικά σε κυμαινόμενα (κίτρινα) και σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος είτε υποχρεωτικά σε σταθερά (μπλε) τιμολόγια ρεύματος».

Όπως και να έχει πηγές της αγοράς εμφανίζουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι σε προβληματισμό ακόμη ως προς τις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει.

Στις σκέψεις Σκυλακάκη και Σδούκου, λένε πηγές στον ΟΤ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και μίας παράτασης των ειδικών ή «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος, μετά και το 2024, μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article