18.3 C
Athens
18 October - 2024

«Ανάσα» για 25.000 μπλοκάκια: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 – Ποιους αφορά

Must read

Μια σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει θετικά τους περίπου 25.000 εργαζόμενους με μπλοκάκια αναμένεται το 2025, καθώς η κυβέρνηση καταργεί το τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως μισθωτοί εκδίδοντας δελτία παροχής υπηρεσιών.

Η κατάργηση αυτή αφορά όσους έχουν έως τρεις εργοδότες ή το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη, και αφορά επαγγελματίες που φορολογούνται σαν μισθωτοί. Μέχρι τώρα, αυτοί οι εργαζόμενοι πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος 400-500 ευρώ ετησίως, ενώ δεν είχαν το δικαίωμα να εκπίπτουν επαγγελματικά έξοδα ή να παρουσιάζουν ζημιές όπως οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από το 2025, οι μισθωτοί με μπλοκάκια απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ήταν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, ανεξάρτητα από το αν είχαν εισόδημα ή όχι. Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανάσα, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με ένα έως τρεις εργοδότες που δεν έχουν τα ίδια φορολογικά οφέλη με τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Τι ισχύει με τα νομικά πρόσωπα

Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να ισχύει μόνο για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες), με ορίζοντα πλήρους κατάργησης έως το 2027, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο, εκτός αν επιλέξουν να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και έξοδα μέσω ειδικού ελέγχου.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να ελαφρύνει τους μισθωτούς με μπλοκάκια, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αυξήσουν το καθαρό τους εισόδημα και να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη.

Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:

  • για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
  • για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article