10.8 C
Athens
27 November - 2024

Γρίπη: Η μισή Ελλάδα στο κρεβάτι – Στους 26 οι νεκροί

Must read

Σαρώνει η γρίπη. Ο ιός έχει φθάσει στην κορύφωση και ήδη μετράμε 26 θύματα. Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν βαριές επιπλοκές και χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ιστιοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από 16 έως 22 Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 310 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα όλα από νοσοκομεία.

Τα 164 (52,9%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 156 (95,1%) ήταν τύπου Α και τα 8 (4,9%) ήταν τύπου Β. Τα 132 στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Μόνο τo 21% του συνόλου των ασθενών αυτών είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 26 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 21 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 5 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία στην εντατική. Από εκείνους που πέθαναν, μόνο το 23% ήταν εμβολιασμένο για τη γρίπη.

“Είναι διαφορετικός φέτος ο ιός: 1) γιατί προσβάλλει κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες και 2) γιατί ξεκίνησε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα και λόγω καιρού, αλλά όχι μόνο” είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας, κοσμήτωρ ΕΣΔΥ και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Τα συμπτώματα που έχει η γρίπη είναι γνωστά. Πυρετός, συνάχι, ρίγη, βήχας, ανορεξία, υπνηλία, που κρατάνε 4-5 μέρες και καταβάλλουν τον οργανισμό. Ειδικά οι άνθρωποι, που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι, για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα άτομα, θέλουν την προσοχή μας.

“Δεδομένου ότι τα περισσότερα κρούσματα και οι λοιμώξεις προσβάλλουν μεγαλύτερες ηλικίες, πρέπει σε αυτά τα άτομα να ενταθούν τα μέτρα δημόσιας υγείας” τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

“O εμβολιασμός μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και τώρα, δεν είναι αργά, αλλά εξίσου σημαντικά είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας και αναπνευστικής υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, το να αποφεύγουμε να συναναστρεφόμαστε ηλικιωμένους άμα είμαστε άρρωστοι, βοηθάνε στο “να μπει ένα φρένο” στην εξάπλωση του ιού”.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι, ήδη, έχουμε φθάσει στην κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης, εικόνα που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Τι γίνεται με το εμβόλιο

Φέτος εμβολιάστηκαν περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με περασμένες χρονιές, αλλά και πάλι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλά. Με απλά λόγια, έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί πολλοί περισσότεροι. Κάποιοι, βέβαια, είναι υπέρμαχοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος και πιστεύουν ότι τα εμβόλια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Εξάλλου έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι, ανάμεσα σε εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο, είναι και πάρα πολλοί επαγγελματίες υγείας, που καθημερινά έρχονται σε επαφή με αρρώστους.

“Αυτό που δεν εμβολιάζονται οι επαγγελματίες υγείας στη χώρα μας είναι οξύμωρο και δυσεξήγητο. Ενώ είναι τόσο υψηλού επιπέδου, σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό. Εμβολιάζεται το 10-20%, ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι” επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος.

Πάντως παρά τη φετινή, μικρή, μεταστροφή του κόσμου, εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αρρωστήσουν βαριά πολλοί άνθρωποι.

“Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι χαμηλότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται λιγότερο στην παραγωγή αντισωμάτων. Όσοι, λοιπόν, έχουν συμπτώματα, καλό είναι να πάνε έγκαιρα στον γιατρό, για να αρχίσουν όσο νωρίτερα γίνεται την αντι-ιική θεραπεία, που μπορεί να προλάβει τις επιπλοκές. Πέρυσι είχαμε μια σχετικά δύσκολη χρονιά. Περίπου 200 άνθρωποι πέθαναν και μιλάμε μόνο για τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ελπίζουμε φέτος να πάμε καλύτερα” υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Προσοχή στις επιπλοκές

Άτομα που πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως λέγεται, καρδιαγγειακό, διαβήτη κ.ά. πρέπει να προσέχουν διπλά να μην αρρωστήσουν, γιατί είναι νούμερο ένα στη λίστα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, που, κάποιες φορές, είναι μοιραίες. Εν τω μεταξύ οι ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας δυσχεραίνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Πολλοί ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για κρεβάτι στις μονάδες. Επιπλέον πολλοί νοσούν και δεν πάνε στον γιατρό, γιατί σκέπτονται τα χρήματα που απαιτεί η επίσκεψη και τα φάρμακα κατόπιν και δεν έχουν να τα δώσουν. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν κάνει, καν, το εμβόλιο…

Καλώς ή κακώς η γρίπη τρομάζει. Οι αναμνήσεις από το 2009 υπάρχουν ακόμη, όπως και από παλιότερες επιδημίες.

“Γιατί μας τρομάζει η γρίπη; Καταρχάς γιατί έχει επιπλοκές και, μάλιστα, βαριές επιπλοκές, όπως πνευμονία, για παράδειγμα. Επίσης γιατί μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Επιπλέον φοβόμαστε λόγω των ιστορικών πανδημιών την πιθανότητα βαριάς νόσησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός της γρίπης ευθύνεται για πολλά κρούσματα” είπε ο κ. Βατόπουλος.

Επιδημία έχουμε όταν μεταλλάσσεται ο ιός. Η ανοσία δεν είναι ποτέ πλήρης, λέει ο καθηγητής μικροβιολογίας. Κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο, όχι γιατί δεν “κρατάει”, αλλά γιατί θέλουμε να πιάνει τα νέα στελέχη. “Πότε, λοιπόν, έχουμε επιδημία; Όταν τα κρούσματα είναι δυο φορές πάνω από τη διακύμανση. Δηλαδή, για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε 10 κρούσματα. Αν πάνε πάνω από 25, τότε μιλάμε για επιδημία. Και τότε ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα”.

Φέτος ο υπότυπος που επικρατεί είναι ο Α(Η3Ν2). Σχετικά με το ποιο στέλεχος επικρατεί κάθε φορά, οι ειδικοί εξήγησαν ότι ξαφνικά επικρατεί ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αυτό που είναι πιο μεταδοτικό. Είναι λίγο τύχη, όπως είπαν, πώς θα γίνει. Κοιτάνε τι συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο, χρησιμοποιώντας τα συστήματα επιτήρησης και βλέπουν ποιο στέλεχος επικρατεί. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφασίζει για το εμβόλιο της επόμενης χρονιάς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article