20 C
Athens
23 November - 2024

Οι πρώτοι ηλιακοί φούρνοι στην Ελλάδα είναι γεγονός

Must read

Οι λογαριασμοί «τρέχουν», τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο και οι περικοπές στους μισθούς δεν έχουν τελειωμό. Καθημερινά ο Έλληνας εξετάζει τρόπους που θα μπορέσουν να του εξοικονομήσουν έστω και ένα ευρώ. Ένα μέρος των εξόδων του είναι οι λογαριασμοί που πληρώνει για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος χωρίς να περιορίσει τις ώρες που δαπανά μαγειρεύοντας στην κουζίνα;

Μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα που βαδίζει στα πρότυπα του εξωτερικού έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Το δίκτυο «Αυτάρκεια» κατασκευάζει και πουλά τους πρώτους ηλιακούς φούρνους στη χώρα μας συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στο πιο υγιεινό μαγείρεμα των σπιτικών γευμάτων. Πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο το οποίο αξιοποιεί αποκλειστικά και μόνο την ηλιοφάνεια.

Το επιχειρηματικό project ξεκίνησε όταν έξι άνθρωποι που είχαν χάσει τις δουλειές τους αποφάσισαν να συστήσουν μια συνεργατική επιχείρηση, η οποία θα ασχολούνταν με ό,τι καταπιάνονταν έως τότε στον ελεύθερο χρόνο τους: με την αυτοσχέδια κατασκευή οικολογικών συσκευών. Εστίασαν λοιπόν στην κατασκευή ενός ηλιακού φούρνου τον οποίο θα μπορούσαν να αγοράσουν όλοι.

Αν σκέφτεστε πως το οικογενειακό γεύμα χρειάζεται σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο για να ετοιμαστεί απ’ ό,τι με τον συμβατικό φούρνο, οι υπέρμαχοι του «ηλιακού» ψησίματος τονίζουν πως αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος που διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση των υλικών καθώς και τις βιταμίνες που είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ηλιακός φούρνος είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένος που ο χρήστης του δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το που είναι στραμμένος ο ήλιος. Οι κατασκευαστές του τονίζουν πως δεν χρειάζεται επίβλεψη ή επανατοποθέτηση με βάση τον ήλιο λόγω του αμβλυγώνιου σχεδιασμού του. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά.

Η ακτινοβολία συλλέγεται με κάτοπτρα και ανακλαστήρες σε έναν θερμοθάλαμο, παγιδεύεται και η θερμοκρασία αυξάνεται. Στην περίπτωση του ηλιακού φούρνου τον ρόλο του θερμοθάλαμου παίζει μια σακούλα ψησίματος, μέσα στην οποία τοποθετείται η γάστρα όπου ψήνουμε το φαγητό. Το πιο σημαντικό είναι το μέγεθός του. Η συσκευή διπλώνει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παραλία, στο μπαλκόνι και σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο επιθυμεί ο χρήστης.

Το κόστος για την απόκτηση ενός ηλιακού φούρνου Cook’n’go, για τον οποίο προσφέρεται after sales υπηρεσία σε περίπτωση που χαλάσει, ανέρχεται σε 63 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης τη γάστρα στην οποία μαγειρεύεται το φαγητό. Παράλληλα, με 90 ευρώ μπορεί κάποιος να αγοράσει τον φούρνο Community, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει πιάτα για 8 έως 10 άτομα ή να ψήσει ταυτόχρονα δύο διαφορετικά φαγητά.

Εκτός από τον χειροποίητο ηλιακό φούρνο, το δίκτυο έχει φτιάξει επίσης τον ηλιακό αναπτήρα, ο οποίος μπορεί να ανάψει ένα τσιγάρο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη βοήθεια δύο παραβολικών κατόπτρων, ενώ τα μέλη της ομάδας στρέφονται σε κατασκευές που αφορούν στις μετακινήσεις, τις τηλεπικοινωνίες και τη θέρμανση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article