10 C
Athens
24 November - 2024

Στην Καλιφόρνια, η πρώτη αυτόνομη ρομποτική φάρμα

Must read

«Μέχρι σήμερα τα φρέσκα λαχανικά δεν είναι και τόσο φρέσκα. Ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 2.000 μίλια από τη φάρμα μέχρι το μανάβικο, οπότε πολλοί τρώνε μαρούλια και φράουλες μιας εβδομάδας» εξηγεί στο CNBC ο Μπράντον Αλεξάντερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης Iron Ox.

Η λύση που ανέπτυξε η εταιρεία για το πρόβλημα της απόστασης είναι μια μικρή αλλά όπως φαίνεται άκρως παραγωγική φάρμα, στην οποία δύο κηπουροί αρκούν για όλα, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.

Είναι δύο ρομπότ που φροντίζουν τα πυκνοφυτεμένα λαχανικά σε ένα κλειστό περιβάλλον με φωτισμό LED για την ανάπτυξη των φυτών.

Και η σοδειά τους προγραμματίζεται να φτάσει φέτος στην αγορά –μαρούλια, λαχανίδες, κόλιανδρο και άλλα φυλλώδη λαχανικά, πριν η εταιρεία επεκταθεί σε άλλες καλλιέργειες όπως η τομάτα.

Το πρώτο ρομπότ, μεγάλο σαν αυτοκίνητο, σηκώνει τις παλέτες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα προϊόντα και τις μεταφέρει μέσα στο θερμοκήπιο ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης.

Το δεύτερο ρομπότ, του οποίου η ανάπτυξη ήταν το πιο δύσκολο πρόβλημα που έπρεπε να λύσει η Iron Ox, είναι ένας μηχανικός βραχίονας για όλες τις εργασίες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, όπως η σπορά και η μεταφύτευση.

Το αποτέλεσμα, λέει η εταιρεία, είναι ότι η αυτόνομη ρομποτική φάρμα, η πρώτη στον κόσμο, είναι 30 φορές πιο  παραγωγική από μια συμβατική καλλιέργεια. Με άλλα λόγια, μπορεί να παράγει σε ένα στρέμμα τη σοδειά που θα έδινε ένα χωράφι 30 στρεμμάτων.

Και για να συμβεί αυτό τα ρομπότ δεν αρκεί να επαναλαμβάνουν τις ίδιες μονότονες κινήσεις –χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μαθαίνουν και έτσι να βελτιστοποιούν τον τρόπο που χειρίζονται φυτά που δεν είναι πάντα ίδια, και σύμφωνα με την Iron Ox μπορούν ακόμα και να αναγνωρίζουν τα άρρωστα φυτά και να τα απομακρύνουν πριν μολύνουν τα υπόλοιπα.

Ο Αλεξάντερ, ειδικός της ρομποτικής που έχει περάσει και από τη Google, λέει ότι η εταιρεία του συμβουλεύτηκε παραγωγούς αλλά και σεφ για να αναπτύξει μια συμφέρουσα πρόταση για φρέσκα λαχανικά που παράγονται κοντά στην πόλη, αναγνωρίζει όμως ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια.

Όπως λέει στο TechCrunch, μια μη αναμενόμενη διαπίστωση είναι ότι ο τεχνητός φωτισμός της φάρμας, ακόμα και με οικονομικά LED, ανεβάζει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σε απαγορευτικά επίπεδα.

Για να γίνει η ρομποτική φάρμα οικονομικά βιώσιμη, λέει ο Αλεξάντερ, θα πρέπει να αξιοποιεί το φυσικό φως σε συμβατικά θερμοκήπια αντί σε κλειστούς χώρους.

Και αυτό σημαίνει ότι οι ρομποτικές φάρμες δεν μπορούν να στηθούν μέσα στις πόλεις –θα βρίσκονται στα περίχωρα, σίγουρα όμως πιο κοντά από ό,τι οι σημερινές βιομηχανικές καλλιέργειες.

Η Iron Ox, η οποία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 6 εκατ. δολαρίων, σχεδιάζει τώρα να αρχίσει να πουλά την παραγωγή της πρώτης φάρμας και να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλο και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article