12.9 C
Athens
17 February - 2026

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διευρύνονται οι απώλειες με «βαρίδι» τις τράπεζες – Η εικόνα στο ταμπλό

Διαβάστε Επίσης

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις απώλειες να διευρύνονται όσο οδεύουμε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Το αρνητικό κλίμα διαμορφώνεται κυρίως από τις μαζικές πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε συγκεκριμένα blue chips, παρά τις προσπάθειες αντίδρασης που επιχειρούνται από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca Cola HBC και η ΕΥΔΑΠ. Η αξία των συναλλαγών κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την έντονη κινητικότητα των χαρτοφυλακίων.

Η «βουτιά» του Γενικού Δείκτη και ο τζίρος

Συγκεκριμένα, στις 15:15 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 2.252,29 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 1,18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά η αγορά προσπάθησε να κινηθεί σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας υψηλότερη τιμή στις 2.288,88 μονάδες (+0,43%), ωστόσο οι πωλητές ανέκτησαν γρήγορα τα ηνία. Η αξία των συναλλαγών είναι αυξημένη και ανέρχεται στα 173,57 εκατ. ευρώ, δείγμα της έντασης των ρευστοποιήσεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,20%, ενώ και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE MID) δεν μένει αλώβητος, υποχωρώντας σε ποσοστό 1,03%.

Οι πρωταγωνιστές της πτώσης και τα στηρίγματα

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα είναι μικτή αλλά με σαφή υπεροχή των πωλητών.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις, λειτουργώντας ως «βαρίδι» για τον δείκτη, δέχονται:

  • Η Elvalhalcor, η οποία καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με -4,24%.

  • Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υποχωρεί κατά 3,21%.

  • Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει 2,99% και την Alpha Bank να ακολουθεί με πτώση 2,47%.

Στον αντίποδα, ανάχωμα στην πτώση προσπαθούν να υψώσουν συγκεκριμένοι τίτλοι που κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν:

  • Η ΕΥΔΑΠ με κέρδη +3,29%.

  • Η Coca Cola HBC, που ενισχύεται κατά +1,88%.

  • Η Optima Bank, η οποία διασώζεται με οριακή άνοδο +0,43%.

Η εικόνα σε όγκο και συναλλαγές

Όσον αφορά τη δραστηριότητα των επενδυτών, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 4.045.449 και 3.947.077 μετοχές αντιστοίχως.

Σε επίπεδο τζίρου (αξία συναλλαγών), στην κορυφή βρίσκονται:

  1. Η Εθνική Τράπεζα με 33,72 εκατ. ευρώ.

  2. Η Τράπεζα Πειραιώς με 18,09 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, καθώς 76 μετοχές κινούνται πτωτικά, έναντι μόλις 35 που καταγράφουν άνοδο, ενώ 12 παραμένουν σταθερές.

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν θετικά η Ξυλεμπορία(π) (+9,43%) και η Vidavo (+7,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Lavipharm (-5,38%).

Τελευταία Νέα