23.2 C
Athens
5 May - 2026

ΤτΕ: Ικανοποιητικός ρυθμός στην ανάπτυξη της Οικονομίας – Καθαρά κέρδη 4,7 δισ. ευρώ το 2025 για τις τράπεζες

Διαβάστε Επίσης

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελούν κεντρικό σημείο της νέας Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και συνδέεται με εξωτερικές πιέσεις από τις διεθνείς τιμές ενέργειας, την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο απότομων μεταβολών στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές. Η Έκθεση σημειώνει ότι ο εγχώριος τραπεζικός τομέας παρουσιάζει ισχυρή βάση και έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά του σε διαταραχές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι ο κλάδος διατηρεί θετικές προοπτικές, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στις εξωτερικές προκλήσεις. Στο κείμενο της Έκθεσης περιλαμβάνεται η δήλωση: «Ωστόσο, η παράταση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα, καθώς και την ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών και την επίτευξη των στόχων τους για πιστωτική επέκταση. Συνεπώς, αποτελεί προτεραιότητα η περαιτέρω θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιβάλλεται εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ενίσχυση θεμελιωδών μεγεθών στον τραπεζικό τομέα

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,7 δισ ευρώ από 4,2 δισ ευρώ το 2024, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 11,8%. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στα 5,7 δισ ευρώ και ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στο 3,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Η βελτίωση αυτή συνδέεται με τη σταθερή πιστωτική επέκταση και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των ΜΕΔ.

Η ρευστότητα παραμένει υψηλή, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στο 200% και NSFR στο 136,3%. Στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 15,3% από 16% το 2024 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου σε 19,7%. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις διατηρούν σημαντικό μερίδιο στο CET1 στο 40,1%, με την αποκατάστασή τους να συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.

Οικονομική ανάπτυξη με σταθερούς ρυθμούς

Η Έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το 2025, ίδιο με το 2024 και υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο 1,4%. Η άνοδος των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης συνέβαλε καθοριστικά, ενώ θετική παρουσία εμφανίζει και ο εξωτερικός τομέας. Οι αυξημένες επενδυτικές ροές οδήγησαν σε αισθητή βελτίωση του λόγου επενδύσεων προς ΑΕΠ.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις κατέγραψαν ιστορικό υψηλό, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών. Η απασχόληση βελτιώθηκε, αν και με ηπιότερο ρυθμό από το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός με βάση τον ΕνΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 2,9% το 2025 έναντι 3,0% το 2024 και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο της ευρωζώνης στο 2,1%.

Σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την επόμενη περίοδο

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι οι εξωγενείς κίνδυνοι απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση από όλους τους φορείς. Η συζήτηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει στο επίκεντρο, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και τη δυναμική της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Τελευταία Νέα