Στο κυβερνητικό πλάνο για τη συνεχή αφαίρεση των οικονομικών βαρών με στόχο την ενίσχυση της μεσαίας τάξης αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 24ου CFO Forum της KPMG στην Ελλάδα, ο υπουργός συζήτησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη για τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη μείωση 83 φόρων και εισφορών, ωστόσο αναγνώρισε ότι η υπερφορολόγηση στη μεσαία τάξη παραμένει μια ζωντανή πραγματικότητα.
Η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη: Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, θα αφαιρούμε βάρη από την οικονομία, καθώς αυτή είναι η πιο ευεργετική κατεύθυνση για να πάει η χώρα μπροστά.
Ο υπουργός περιέγραψε έναν ιδιότυπο δυϊσμό που βιώνει με την ελληνική του ιδιότητα αλλά και ως πρόεδρος του Eurogroup. Όπως εξήγησε, εκτός συνόρων η Ελλάδα εισπράττει ένα εξαιρετικά θετικό λεξιλόγιο, καθώς κατάφερε να υπερβεί την υπαρξιακή κρίση της περασμένης δεκαετίας, παρουσιάζοντας συγκλονιστική πρόοδο σε δείκτες όπως τα πλεονάσματα, η μείωση του χρέους, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν απασχολούν τον πολίτη όταν βρίσκεται στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Για τον λόγο αυτό, η πολιτεία εστιάζει στη σύνδεση της ανάπτυξης με το νοικοκυριό, έχοντας ήδη δημιουργήσει 600.000 θέσεις εργασίας και εφαρμόζοντας μόνιμα μέτρα στήριξης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 12.000 οικισμούς.
Διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και ο νέος Εξωδικαστικός
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, με τον κ. Πιερρακάκη να σημειώνει ότι, αν και συστημικά η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη (με ιδιωτικό χρέος στο 94,5% του ΑΕΦ έναντι 121% της ΕΕ και κόκκινα δάνεια στο 3,3%), η κυβέρνηση οφείλει να χτίζει λειτουργικές ρυθμίσεις που επιβραβεύουν τους συνεπείς. Ανέφερε ως άκρως επιτυχημένα μέτρα την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.600 ευρώ, καθώς και τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα παλαιά χρέη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ως το σπουδαιότερο εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ασκώντας παράλληλα κριτική στον παλαιότερο Νόμο Κατσέλη, ο οποίος, όπως είπε, δεν δούλεψε καθώς εγκλώβισε τους πολίτες σε μακροχρόνιες δικαστικές ατραπούς και έκρυψε κακοπληρωτές. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Εξωδικαστικός προσφέρει πλέον μεγαλύτερο κούρεμα και μικρότερη δόση για την προστασία της κύριας κατοικίας, ενώ προανήγγειλε τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για το φθινόπωρο, με το σχετικό πολυνομοσχέδιο να ψηφίζεται εντός του μήνα.
Η επόμενη ημέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξάντληση του δανειακού σκέλους που αφορά 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικών επενδύσεων μέσω 798 συμβάσεων, εκ των οποίων το 60% κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επόμενη ημέρα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των κρατικών ταμείων, τη σταθερή αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ και τα επερχόμενα ευρωπαϊκά πακέτα, όμως η θεμελιώδης απάντηση βρίσκεται στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί ευρωπαίοι πρωταθλητές.
Τέλος, ο υπουργός δεν έκρυψε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τις διεθνείς προβλέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός αναθεωρείται παγκοσμίως προς τα πάνω και η ανάπτυξη προς τα κάτω, γεγονός που οδήγησε και στην αναθεώρηση του ελληνικού ρυθμού ανάπτυξης για φέτος από το 2,4% στο 2%. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι η αναθεώρηση για τη συνέχεια είναι ανοδική προς το 2%, καθώς η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολλαπλάσια ανθεκτικότητα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
