25.4 C
Athens
24 July - 2026

Η ΕΚΤ παρουσίασε νέα σχέδια για χαρτονομίσματα: Μπετόβεν, Μαρία Κάλλας ή… ποτάμια και πουλιά

Διαβάστε Επίσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε τα 10 επικρατέστερα σχέδια για τη νέα σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ και θα επιλέξει την τελική πρόταση έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για τον πρώτο συνολικό επανασχεδιασμό των χαρτονομισμάτων από την έναρξη κυκλοφορίας τους το 2002.

Οι προτάσεις χωρίζονται σε δύο θεματικές ενότητες, τον «ευρωπαϊκό πολιτισμό» και τα «ποτάμια και πτηνά». Η ΕΚΤ θα θέσει τα σχέδια σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας στους πολίτες της Ευρώπης τη δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε τη διαδικασία συμμετοχής του κοινού, πριν η Τράπεζα προχωρήσει στην τελική επιλογή του σχεδίου.

 

Πρόσωπα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στα νέα ευρώ

Η μία σειρά σχεδίων αναδεικνύει σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ιστορίας, των τεχνών και της επιστήμης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Μαρία Κιουρί, η μόνη επιστήμονας που έχει τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία.

Στις προτάσεις εμφανίζονται επίσης ο συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ο ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι και η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

Η πίσω όψη των τραπεζογραμματίων αυτής της θεματικής θα αποτυπώνει σκηνές από τον δημόσιο βίο, με αναφορές στις τέχνες, την επιστήμη και τον ελεύθερο χρόνο.

 

Ποτάμια και πτηνά στη δεύτερη θεματική

Η δεύτερη σειρά επικεντρώνεται στη φύση, με ποτάμια και είδη πτηνών να αποτελούν το βασικό εικαστικό στοιχείο. Η ΕΚΤ αναφέρει, μεταξύ άλλων, την αλκυόνα και τον λευκοπελαργό.

Στην πίσω πλευρά των χαρτονομισμάτων της συγκεκριμένης πρότασης θα περιλαμβάνονται φυσικά τοπία και εικόνες που συνδέονται με το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι η κυκλοφορία της νέας σειράς δεν θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επιλογή του τελικού σχεδίου. Θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη και τις απαραίτητες δοκιμές των νέων τραπεζογραμματίων.

Τα σημερινά χαρτονομίσματα ευρώ θα διατηρήσουν την ονομαστική αξία τους και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα, όταν αυτά τεθούν σε χρήση.

Τελευταία Νέα