36.8 C
Athens
25 August - 2026

Θεοδωρικάκος: Μίνιμουμ μείωση τιμών 5% για 1.500 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Διαβάστε Επίσης

Μειωμένες τιμές σε εκατοντάδες βασικά προϊόντα αναμένεται να δουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας Μείωσης Τιμών. Η δράση έχει στόχο να περιορίσει το κόστος των καθημερινών αγορών και να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ανάσα στα νοικοκυριά, με τις μειώσεις να προβλέπεται να διατηρηθούν έως και την εορταστική περίοδο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, η πρωτοβουλία αφορά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης, από τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής έως απορρυπαντικά, προϊόντα καθαρισμού και βρεφικά είδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνολικός αριθμός των προϊόντων που θα ενταχθούν στη δράση αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.500 κωδικούς.

Τι προβλέπει η πρωτοβουλία

  • Μείωση τουλάχιστον 5% στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι μειώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες.
  • Ήδη έχουν ενταχθεί περισσότερα από 850 προϊόντα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 20 Αυγούστου.
  • Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 62 προμηθευτές και 10 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
  • Η μέση μείωση στις τιμές των προϊόντων που έχουν ήδη ενταχθεί υπολογίζεται περίπου στο 7%.
  • Στόχος είναι η λίστα να διευρυνθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει τους 1.500 κωδικούς.

Στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται βρίσκονται βασικά τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά και όσπρια, αλλά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά στο σπίτι. Σημαντική θέση έχουν επίσης τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, καθώς και οι παιδικές τροφές, οι πάνες και άλλα βρεφικά είδη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα σχολικά είδη, καθώς η εφαρμογή των μειώσεων συμπίπτει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έξι αλυσίδες λιανικής συμμετέχουν με μειώσεις σε περίπου 300 κωδικούς σχολικών προϊόντων, από γραφική ύλη και είδη μαθητών έως προϊόντα που χρειάζονται καθημερινά οι οικογένειες για την επιστροφή στα σχολεία.

Πώς θα εφαρμοστούν οι μειώσεις

Οι μειωμένες τιμές αναμένεται να αρχίσουν να αποτυπώνονται σταδιακά στα ράφια από το τέλος Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η δράση προβλέπεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο μήνες. Ο σχεδιασμός προβλέπει δυνατότητα διατήρησης ή επέκτασης των μειώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε το μέτρο να καλύψει και την περίοδο των εορτών.

Η συμμετοχή περισσότερων προμηθευτών και αλυσίδων αναμένεται να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των προϊόντων που θα διατίθενται με χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν αφορούν οριζόντια όλα τα προϊόντα της αγοράς, αλλά συγκεκριμένους κωδικούς και προϊόντα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία.

Για τους καταναλωτές, επομένως, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η σύγκριση των τιμών και η αναζήτηση των προϊόντων που συμμετέχουν στο μέτρο. Η τελική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί και από το ποια προϊόντα επιλέγει κάθε νοικοκυριό, αλλά και από το εύρος των μειώσεων που θα εφαρμοστούν σε κάθε κατηγορία.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού του κόστους διαβίωσης, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των βασικών αγαθών εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική δαπάνη για τα ελληνικά νοικοκυριά. Η διεύρυνση της λίστας και η συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων θεωρούνται κρίσιμες προϋποθέσεις, ώστε οι μειώσεις να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο συνολικό κόστος των καθημερινών αγορών.

Τελευταία Νέα