24.7 C
Athens
15 September - 2026

Επιστροφή ενοικίου έως 800 ευρώ: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Ποσά, δικαιούχοι και προθεσμίες

Διαβάστε Επίσης

Περιθώριο μόλις 15 ημερών έχουν χιλιάδες ενοικιαστές για να «κλειδώσουν» την επιστροφή ενοικίου που θα καταβληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ελέγχοντας ότι τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην Εφορία είναι σωστά.

Η 30ή Σεπτεμβρίου αποτελεί την κρίσιμη ημερομηνία, καθώς μέχρι τότε οι δικαιούχοι μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική τους δήλωση, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν το ποσό που θα λάβουν.

Η επιστροφή θα υπολογιστεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Συνεπώς, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο δηλωμένο ενοίκιο, στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, στον IBAN αλλά και στις περιπτώσεις αλλαγής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Τα σημεία που πρέπει να ελέγξουν οι ενοικιαστές

Το πρώτο που πρέπει να εξετάσουν οι δικαιούχοι είναι εάν το ενοίκιο που εμφανίζεται στο Ε1 αντιστοιχεί στο ποσό που πραγματικά κατέβαλαν μέσα στο 2025. Για την κύρια κατοικία λαμβάνονται υπόψη οι κωδικοί 811 έως 816, ενώ για τη φοιτητική κατοικία οι κωδικοί 817 έως 822.

Εάν υπάρχει λάθος στο ποσό ή στον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, απαιτείται τροποποιητική δήλωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για όσους άλλαξαν σπίτι μέσα στο 2025 ή είχαν περισσότερα από ένα μισθωτήρια. Στη δήλωση θα πρέπει να αποτυπώνονται σωστά τόσο οι διαφορετικές περίοδοι μίσθωσης όσο και τα ποσά που καταβλήθηκαν για κάθε κατοικία.

Έλεγχος χρειάζεται και στις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Προσοχή στον IBAN

Ένα ακόμη σημείο που δεν πρέπει να παραβλέψουν οι δικαιούχοι είναι ο τραπεζικός λογαριασμός που έχουν δηλώσει στο myAADE. Ο IBAN θα πρέπει να είναι σωστός και ενεργός, ώστε όταν έρθει η ώρα της πληρωμής να μην υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων.

Αντίστοιχος έλεγχος απαιτείται για τη φοιτητική κατοικία εξαρτώμενων τέκνων, όπου πρέπει να έχουν δηλωθεί σωστά τόσο τα στοιχεία της μίσθωσης όσο και τα απαραίτητα στοιχεία του φοιτητή.

Πόσα χρήματα θα επιστραφούν

Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο του συνολικού ενοικίου που καταβλήθηκε μέσα στο 2025 και δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση του 2026.

Το ανώτατο ποσό για κύρια κατοικία διαμορφώνεται στα 800 ευρώ για μισθωτή χωρίς παιδιά.

Για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο το ανώτατο ποσό αυξάνεται στα 850 ευρώ, με δύο παιδιά στα 900 ευρώ, ενώ προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.

Τα ποσά αυτά είναι πλαφόν. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δηλώσει συνολικό ετήσιο ενοίκιο 6.000 ευρώ, η επιστροφή αντιστοιχεί στο 1/12, δηλαδή σε 500 ευρώ και όχι σε 800 ευρώ.

Για τη φοιτητική κατοικία προβλέπεται ξεχωριστή επιστροφή έως 800 ευρώ για κάθε κατοικία.

Ποιοι περνούν το εισοδηματικό «φίλτρο»

  1. Η ενίσχυση συνοδεύεται από εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.
  2. Για τον άγαμο, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 25.000 ευρώ.
  3. Για τον έγγαμο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης διαμορφώνεται στις 35.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  4. Στις μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα το όριο φτάνει τις 39.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Για τον έλεγχο λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή του, συμπεριλαμβανομένων φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων, καθώς και πραγματικών και τεκμαρτών ποσών.

Η ημερομηνία που «κλειδώνει» την πληρωμή

Το κρίσιμο για τους δικαιούχους είναι να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ελέγξει το Ε1, τα στοιχεία του μισθωτηρίου και τον IBAN τους και, όπου απαιτείται, να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.

Μετά την οριστικοποίηση των δεδομένων, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει αυτοματοποιημένα στον υπολογισμό των ποσών, με την επιστροφή ενοικίου να καταβάλλεται στους δικαιούχους έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τελευταία Νέα