Περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μέσα από 186 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 723,6 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία σταθερών, καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων ολοκληρώθηκε μέσα σε 90 ημέρες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Οι επενδύσεις εντάσσονται στα καθεστώτα «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», με στόχο την ενδυνάμωση της παραγωγικής δραστηριότητας, τη στήριξη της βιομηχανίας και τη δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών ευκαιριών στην ελληνική περιφέρεια.
Θεοδωρικάκος: «Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας»
Ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε τις νέες επενδύσεις με την ενίσχυση της απασχόλησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας.
Όπως δήλωσε:
«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία νέων, βιώσιμων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, κάτι που υλοποιούμε με απόλυτη συνέπεια στο Υπουργείο Ανάπτυξης».
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας συνδέονται με τα 186 επενδυτικά σχέδια που αξιολογήθηκαν, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Κατά τον ίδιο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα σε 90 ημέρες αποτυπώνει την προσπάθεια επιτάχυνσης των επενδύσεων και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου.
Επενδύσεις 723,6 εκατ. ευρώ και ενισχύσεις 392 εκατ. ευρώ
Τα δύο επενδυτικά καθεστώτα συγκεντρώνουν 186 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 723,6 εκατ. ευρώ.
Οι προβλεπόμενες ενισχύσεις ανέρχονται συνολικά σε περίπου 392 εκατ. ευρώ, μέσω άμεσων επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών.
Ειδικότερα, η κατανομή των επενδύσεων έχει ως εξής:
| Επενδυτικό καθεστώς | Σχέδια | Ύψος επενδύσεων |
|---|---|---|
| Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης | 69 | 328,1 εκατ. ευρώ |
| Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα | 117 | 395,5 εκατ. ευρώ |
| Σύνολο | 186 | 723,6 εκατ. ευρώ |
Οι σχετικοί προσωρινοί πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης: 69 σχέδια για μεταποίηση και τουρισμό
Στο καθεστώς «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης», που αφορά τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, περιλαμβάνονται 69 επενδυτικά σχέδια τα οποία πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Από αυτά, 54 αφορούν τη μεταποίηση και 15 τον τουρισμό.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 328.074.227,22 ευρώ, ενώ οι προβλεπόμενες ενισχύσεις φτάνουν τα 186.499.950,68 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- 117,3 εκατ. ευρώ αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης.
- 69,2 εκατ. ευρώ αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.
Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ως βασική επιδίωξη την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές με αυξημένες αναπτυξιακές ανάγκες.
Μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα: 117 επενδυτικά σχέδια
Στο δεύτερο καθεστώς, «Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα», περιλαμβάνονται 117 επενδυτικά σχέδια, στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου αξιολόγησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους φτάνει τα 395.539.075,70 ευρώ.
Οι προβλεπόμενες ενισχύσεις ανέρχονται σε 205.506.215,94 ευρώ, από τα οποία:
- 122,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις.
- 83 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε φορολογικές απαλλαγές.
Το συγκεκριμένο καθεστώς αποσκοπεί στην ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων, στην ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας και στον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες εφοδιαστικής.
Στο επίκεντρο η ελληνική περιφέρεια και οι νέοι εργαζόμενοι
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στηρίζουμε τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, ρίχνουμε όλο το βάρος στη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, αξιοποιούμε τις δυνατότητες των τοπικών οικονομιών».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή απασχόληση και νέες επαγγελματικές δυνατότητες, ιδιαίτερα για τους νεότερους εργαζομένους.
Η κυβερνητική επιδίωξη είναι οι νέες επενδύσεις να συμβάλουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση των επενδύσεων
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί σημαντικό στάδιο της διαδικασίας, ωστόσο οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Οι προσωρινοί πίνακες αποτυπώνουν τα σχέδια που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύνολο των επενδύσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί ή ότι όλες οι νέες θέσεις απασχόλησης έχουν καλυφθεί.
Το επόμενο στάδιο αφορά την εξέλιξη των προβλεπόμενων διαδικασιών και την πραγματική ενεργοποίηση των επενδύσεων.
Με συνολικό προϋπολογισμό 723,6 εκατ. ευρώ και περισσότερες από 2.000 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της μεταποίησης, της βιομηχανίας και των περιφερειακών οικονομιών, συνδέοντας την επενδυτική δραστηριότητα με την απασχόληση.
