«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ τις αλλαγές στα εργασιακά της εταιρείας που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος Γ. Αδαμίδης και ο γενικός γραμματέας Α. Καρράς, χαρακτήρισαν λάθος και casus belli να υπάρχουν εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων που κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο εργοδότη. Προανήγγειλαν μάλιστα αντιδράσεις σε νομικό και αγωνιστικό επίπεδο.
Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή.
Επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για τους για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.
Νωρίτερα, ο Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον Alpha Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν σέβεται ούτε τη συλλογική σύμβαση του πατέρα του». Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση της έκπτωσης στους λογαριασμούς των εργαζομένων ανέφερε ότι η έκπτωση αυτή «δεν ήταν κάτι που προέκυψε από μία οικιοθελή παροχή της εταιρείας, ήταν μια διαδικασία διεκδίκησης και προϊόν συλλογικής σύμβασης», που σύμφωνα με τον ίδιο «την έχουμε υπογράψει με την κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Επιπλέον, αναφορικά με τη συγκεκριμένη έκπτωση δήλωσε πως αυτή φορολογείται και παρέχεται έναντι μισθού γεγονός που δεν την καθιστά προνόμιο.
«Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να μην υιοθετηθεί (σ.σ. η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων), γιατί μία εταιρεία όπως είναι η ΔΕΗ ή οι θυγατρικές της, ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν μπορεί να έχει εργαζομένους δύο ταχυτήτων, δηλαδή κάποιοι με συλλογική σύμβαση και κάποιοι άλλοι χωρίς σύμβαση», επεσήμανε ο Γιώργος Αδαμίδης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις μονιμοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «ήταν ατυχής η έκφραση για εκκαθάριση μονιμότητας, διότι αυτήν την έχει καταργήσει ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο. Εκεί υπήρχε μία διαδικασία όπου καταργήθηκαν όλες οι συμβάσεις μονιμότητας ή που υποκρύπτουν μονιμότητα».
«Τώρα ξαφνικά επιτρέπονται οι προσλήψεις; Αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο σημερινός, έχει πει ότι εγώ θέλω να επαναφέρω το καθεστώς πέντε να αποχωρούν και ένας να προσλαμβάνεται», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε, ότι «μετά την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε το ότι θα απολύεται (σ.σ. κάποιος εργαζόμενος) και χωρίς αιτιολόγηση, τότε μιλάμε για την πλήρη απαξίωση της εργασίας».
Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ και η αγωνιστική συνεργασίας ΔΕΗ εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των πρόσφατων μέτρων για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% , την μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%, την επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, την ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, ανακοίνωσε «νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα» στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του ομίλου ΔΕΗ.