Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Απαντώντας σε αντιπολίτευση και συνδικάτα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «προέκυψε μετά από διάλογο και με τους εργαζόμενους και με τις επιχειρήσεις και και μέσα σε αυτό ενσωματώνονται οι προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών». Σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, «απλοποιεί τις διαδικασίες και αφαιρεί ένα μέρος διοικητικού βάρους από τις επιχειρήσεις».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Άννα Ευθυμίου δήλωσε ότι οι εξελίξεις στον τομέα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα προκύψουν επίσης μέσα από «ουσιαστικό» διάλογο, λέγοντας ότι αυτός έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, για να καταρτιστεί ένα μονοετές σχέδιο δράσης έως τα τέλη του έτους.
Στο πλαίσιο της συνέντευξής της αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του επιδόματος κυοφορίας-λοχείας. «Τι γινόταν ως τώρα; Έπρεπε να έχει μια μητέρα 200 ημέρες ασφάλισης στον ίδιο πρ. ασφαλιστικό φορέα τα τελευταία δύο χρόνια από την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού. Αν, όμως, έχει 150 ημέρες σε έναν πρ. ασφαλιστικό φορέα και 50 ημέρες ασφάλισης σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, δεν έπαιρνε το επίδομα κυοφορίας-λοχείας», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα, έρχεται και επιβάλλεται μια ενοποίηση των πρώην ασφαλιστικών φορέων στο κομμάτι αυτό. Οι ημέρες ασφάλισης λειτουργούν σωρευτικά και πλέον μπορεί να το λάβει κανονικά».
Πρόκειται για μια μεταβατική διάταξη στην κατεύθυνση της κατάρτισης του ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα, που, αυτήν τη στιγμή, μελετά το υπουργείο, διευκρίνισε.
Αναφορικά με το επίδομα γονικής άδειας, η κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι πλέον είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι με το νέο νομοσχέδιο όταν ένας εργαζόμενος συνταξιούχος θα δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του, τότε η προσαύξηση αυτή δεν οδηγεί σε ένταξη στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ούτε και σε αλλαγή κλίμακας, εφόσον η σύνταξη υπόκειται ήδη σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
The post Άννα Ευθυμίου: Προϊόν διαλόγου το νέο εργασιακό νομοσχέδιο appeared first on Newpost.gr.