Εν μέσω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η ελληνική αγορά καυσίμων μπήκε στο «μικροσκόπιο» των αρχών, μετά τις πρώτες αναφορές για αυξήσεις τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο. Το υπουργείο Ανάπτυξης, με εντολή του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, κινητοποιήθηκε άμεσα, ζητώντας από τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς) να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά, από το Σάββατο 15 Ιουνίου.
Παρότι οι επίσημες καταγγελίες δεν είναι πολυάριθμες, η ηγεσία του υπουργείου κινήθηκε προληπτικά. Ο στόχος είναι σαφής: να περιοριστεί άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα αισχροκέρδειας, η οποία έχει καταγραφεί και σε παλαιότερες περιόδους κρίσης, με φόντο διεθνείς εξελίξεις.
Περισσότεροι από 150 έλεγχοι σε τρεις ημέρες – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Στην Αττική, μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 150 έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων, εστιάζοντας κυρίως σε απλή αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης. Πέντε ειδικά κλιμάκια, αποτελούμενα από τέσσερα άτομα το καθένα, εκτελούν 10–12 ελέγχους την ημέρα.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά: αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στο 15% έως 17% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απλή αμόλυβδη παρουσίασε αύξηση έως και 3,5 λεπτά ανά λίτρο, σε σύγκριση με δύο ημέρες πριν.
Ωστόσο, οι αρχές τονίζουν πως η διακύμανση των τιμών δεν συνεπάγεται αυτόματα παρανομία. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη και οι τελικές διαπιστώσεις θα βασιστούν στην εξέταση των παραστατικών και λοιπών απαιτούμενων εγγράφων, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που παραμένει σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.
Τουριστική σεζόν ή πρόφαση; Οι πρώτες δικαιολογίες των πρατηριούχων
Ορισμένοι πρατηριούχοι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, προσπαθούν να αποδώσουν τις αυξήσεις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια παραδοσιακά αυξητική τάση λόγω ζήτησης. Ωστόσο, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη επηρεάσει πρακτικά τις τιμές των παρτίδων που φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς δεν έχουν παραδοθεί φορτία με τις νέες τιμές.
Η τιμή του μπρεντ, εξάλλου, από τα 64,86 δολάρια στις 4 Ιουνίου εκτινάχθηκε στα 73,23 δολάρια στις 16 Ιουνίου, αλλά η επίδραση στην εγχώρια λιανική αγορά είναι ακόμη χρονικά πρόωρη.
Σενάρια «προσαρμογής» και ενημερώσεων μεταξύ πρατηριούχων
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το υπουργείο έχει καταγράψει περιστατικά αλληλοενημέρωσης μεταξύ πρατηριούχων σε διάφορες περιοχές, ώστε να προσαρμόζουν εγκαίρως τις τιμές πριν από τον έλεγχο. Αυτό προκαλεί προβληματισμό και έχει ενισχύσει το σχέδιο για δεύτερο κύκλο επιθεωρήσεων, ώστε να αξιολογηθεί η συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου.
Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις
Οι ποινές για παραβάσεις εξαρτώνται από δύο παράγοντες:
Την έκταση της κερδοσκοπίας
Τις ποσότητες καυσίμων που πωλήθηκαν με υπέρβαση του νόμιμου περιθωρίου κέρδους
Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του υπουργείου στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι τεχνητές αυξήσεις τιμών δεν θα γίνουν ανεκτές, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο καταναλωτής δοκιμάζεται από την ακρίβεια και την αβεβαιότητα.
The post Ανοδικά η βενζίνη στην Αττική: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή appeared first on Newpost.gr.