Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, δήλωσε πως σκοπός του νομοθετήματος είναι η υπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζήτησε από τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση τόσο του στεγαστικού όσο και της διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, ανακοίνωσε πως ο κατάλογος των ακινήτων θα δοθεί στους βουλευτές πριν την εισαγωγή του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια.
Επερχόμενες αλλαγές και οικονομικές δεσμεύσεις
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης την επιτροπή ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η δεύτερη φάση της δομής δυνάμεων, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις και απελευθέρωση επιπλέον στρατοπέδων. Επίκεινται νομοθετήματα για την θητεία και την εφεδρεία (τα οποία «θα αλλάξουν»), για τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και για τις αυξήσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί. Ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Οικονομικών, η δέσμευση για τις αυξήσεις από 1/10 ισχύει, καθώς έχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό.
Σχετικά με το πρόγραμμα SAFE της ΕΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι αφορά σε χαμηλότοκο δανεισμό με περίοδο χάριτος και μακρά εξόφληση. Ωστόσο, τόνισε πως ο δημοσιονομικός χώρος είναι ελάχιστος με βάση το ισχύον πρόγραμμα πληρωμών. «Εάν το υπουργείο Οικονομικών, μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια (σ.σ. διάρκεια του προγράμματος SAFE), τότε για μας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να έχει έννοια ο Κανονισμός. Αν αυτό δεν γίνει, δεν μπορώ να κάνω κάτι… Δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε, δεσμευόμενος για την τήρηση των δημοσιονομικών ορίων.
Οι θέσεις των κομμάτων
ΝΔ (Διαμαντής Γκολιδάκης): Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «δομική μεταρρύθμιση» με αναπτυξιακό και οργανωτικό προσανατολισμό, που αντιμετωπίζει διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και στοχεύει στην επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση, ενισχύοντας τη διακλαδικότητα και την πρόνοια για το ανθρώπινο δυναμικό.
ΠΑΣΟΚ (Μιχάλης Κατρίνης): Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί στρατηγικής σημασίας την θεσμική και οργανωμένη αξιοποίηση, με πλαίσιο εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού, που να βασίζεται στη διαφάνεια, να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετεί την αποστολή της εθνικής άμυνας και τη μέριμνα για το στρατιωτικό προσωπικό. Ωστόσο, εξέφρασε την επιφύλαξη ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει τη μεταφορά ακινήτων «χωρίς να περιγράφονται ποια είναι».
ΣΥΡΙΖΑ (Συμεών Κεδίκογλου): Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά σημείωσε πως ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, κάτι που «στήνει σκηνικό αδιαφάνειας» για ιδιωτικά συμφέροντα. Επίσης, επέκρινε ότι η Βουλή ψηφίζει χωρίς να γνωρίζει τον τελικό κατάλογο των στρατοπέδων.
ΚΚΕ (Νίκος Παπαναστάσης): Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να «μοιράσει τα φιλέτα» των ακινήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, είτε για τουριστικές επενδύσεις είτε για εγκατάσταση ΑΠΕ.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ελληνική Λύση (Βασίλης Βιλιάρδος): Ο ειδικός αγορητής ζήτησε απαντήσεις για το ποιότητα και ποσότητα των ακινήτων, τον αριθμό των κατοικιών που θα ανεγερθούν και τα χρήματα που θα διατεθούν για άμυνα και στεγαστικό, τονίζοντας την ανάγκη για επένδυση στην παραγωγική αμυντική βιομηχανία.
Νέα Αριστερά (Σία Αναγνωστοπούλου): Η ειδική αγορήτρια ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στεγαστικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει κατάλογος ακίνητης περιουσίας, ούτε εγγυήσεις διαφάνειας ή διατήρησης ωφελημάτων.
Νίκη (Τάσος Οικονομόπουλος): Ο ειδικός αγορητής ανέφερε προβληματικές πτυχές, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες των ΕΔ και ότι η διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας «δεν μπορεί να υπακούει στη λογική του real estate».
Πλεύση Ελευθερίας (Αλέξανδρος Καζαμίας): Ο ειδικός αγορητής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ιδιαιτέρως ασαφές, ένα «εγχείρημα με στόχους θολούς και ασαφείς», που «οραματίζεται μπίζνες και real estate» και δεν έχει εγγυήσεις διαφάνειας.
Ανεξάρτητος (Ευάγγελος Αποστολάκης): Ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε απαντήσεις για την αποτίμηση της αξίας της περιουσίας, τα κριτήρια αξιοποίησης και τη διασφάλιση της διαφάνειας χωρίς λόγο από τα ταμεία.
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Υψηλάντης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εμβληματική μεταρρύθμιση, που εκσυγχρονίζει τη διαχείριση 2529 ακινήτων των ΕΔ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου εξέφρασε την ανησυχία της για τη δημιουργία ενός «υπερφορέα real estate» που θα οδηγήσει στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Αντικείμενο του σχεδίου νόμου
Σκοπός του Σχεδίου Νόμου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1, είναι η αποτελεσματική προστασία, η ορθολογική διαχείριση και η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντικείμενο του Σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το Άρθρο 2, είναι:
α) η συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (Τ.Α.Εθ.Α.), για τη διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
β) η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (Φ.Α.Α.Ε.Δ.)», για την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ακινήτων τρίτων φορέων.
γ) η υλοποίηση δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
The post Αξιοποίηση ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων: Ο Νίκος Δένδιας ζητά προτάσεις για το στεγαστικό και διαφάνεια appeared first on Newpost.gr.