Ενεργοποιείται η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

By
3 Min Read

Το Ecofin, το  Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ενέκρινε ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, για 15 κράτη μέλη -ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η ρήτρα θα επιτρέψει στα κράτη να αποκλίνουν από την πορεία εκτέλεσης των εθνικών προϋπολογισμών τους έως και 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, για να χρηματοδοτήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Η ρήτρα θα έχει ισχύ την περίοδο 2025-2028. Μετά τη λήξη της περιόδου, η ΕΕ θα αξιολογήσει εάν απαιτείται παράταση.

Με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής οι Βρυξέλλες δεν θα ανοίγουν νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για αυτά τα 15 κράτη μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι η υπέρβαση θα οφείλεται στις αμυντικές δαπάνες. Για τις υπόλοιπες δαπάνες, τα κράτη μέλη παραμένουν δεσμευμένα από τους δημοσιονομικούς κανόνες του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιδείξουν ευελιξία στις δαπάνες τους, όταν «εξαιρετικές περιστάσεις εκτός ελέγχου του εν λόγω κράτους μέλους» έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά του. Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης αποτελεί πολιτική προτεραιότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα κράτη-μέλη να δεσμεύονται στη σύνοδο της 6ης Μαρτίου 2025 ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Αντίστοιχη δέσμευση ανέλαβαν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της Συμμαχίας, συμφωνώντας σε αύξηση των αμυντικών δαπανών τους στο 5% του ΑΕΠ.

Η ρήτρα διαφυγής θα έχει ισχύ για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Σλοβενία και την Ελλάδα.

Η υιοθέτηση της ρήτρας θα επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει τις σχετικές δαπάνες κατά 500 εκατ. ευρώ για το 2026. Συνολικά, θα «απελευθερωθούν» δαπάνες που θα μπορούν να φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ ετησίως (1,5% του ΑΕΠ), δίνοντας ανάσα στον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 25 δισ. ευρώ για την Άμυνα μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει

Για μια μια στρατηγική νίκη για την Ελλάδα και μια στιγμή θεσμικής ωρίμανσης για την Ευρώπη, μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Η Ελλάδα, εκτός από την κυριαρχία της, υπερασπίζεται και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται τα εργαλεία για να το πράττει αποτελεσματικά»,  πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση του Ecofin.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας ανοίγει δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών. «Η εθνική κυριαρχία δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Και σήμερα, αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει», υπογράμμισε.

 

The post Ενεργοποιείται η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες appeared first on Newpost.gr.

Share This Article