Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας Α21 για το Επίδομα Παιδιού. Η διακοπή τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 και αφορά τη διαδικασία νέων αιτήσεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της τρίτης διμηνιαίας δόσης.
Δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις κρίσιμες ημερομηνίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία χορήγησης του επιδόματος.
Η πλατφόρμα Α21 έκλεισε προσωρινά – Πότε θα ανοίξει ξανά
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), που εξυπηρετεί τις αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού Α21, τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας από τις 30 Ιουνίου.
Ο λόγος της διακοπής είναι η τεχνική διαδικασία εκκαθάρισης της τρίτης διμηνιαίας δόσης του 2025. Η επανενεργοποίηση της πλατφόρμας αναμένεται μετά την πληρωμή της δόσης της 31ης Ιουλίου, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης.
Υποχρεώσεις δικαιούχων: Πότε θεωρείται έγκυρη η αίτηση
Υπενθυμίζεται πως για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
Αιτήσεις που παραμένουν σε καθεστώς “προσωρινής αποθήκευσης” δεν λαμβάνονται υπόψη και θεωρούνται ως μη υποβληθείσες. Γι’ αυτό οι δικαιούχοι καλούνται να ελέγχουν την κατάσταση της αίτησής τους και να προχωρούν στην τελική υποβολή, μόλις η πλατφόρμα ανοίξει ξανά.
Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το 2025
Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις ετησίως. Η καταβολή γίνεται πάντα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε διμήνου. Παρακάτω, παρουσιάζεται το πλήρες χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το 2025:
Δόση
Ημερομηνία πληρωμής
1η δόση
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
2η δόση
Παρασκευή 30 Μαΐου 2025
3η δόση
Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025
4η δόση
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025
5η δόση
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025
6η δόση (Χριστουγεννιάτικη)
Μεταξύ 19 και 24 Δεκεμβρίου 2025
Τι πρέπει να προσέχουν οι δικαιούχοι
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δώσουν προσοχή στα εξής σημεία:
Η φορολογική δήλωση πρέπει να έχει υποβληθεί πριν την αίτηση Α21.
Η αίτηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (idika.gr ή μέσω gov.gr).
Κάθε νέα αίτηση αφορά το τρέχον έτος και δεν καλύπτει αναδρομικά προηγούμενων ετών.
Τα ποσά του επιδόματος καθορίζονται με βάση το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών.
The post Επίδομα Παιδιού: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Α21 και οι επόμενες πληρωμές appeared first on Newpost.gr.