Τι θα περιλαμβάνει το Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων
Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων θα συμβάλει στην κατάργηση των επικαλύψεων και γενικότερα στο ξεκαθάρισμα του αλαλούμ που επικρατεί με τα επιδόματα – από κοινωνικά επιδόματα και επιδοτήσεις έως φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το νέο Μητρώο θα περιλαμβάνει όλα τα επιδόματα και κοινωνικές ενισχύσεις που παρέχονται από:
το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,
τον ΟΠΕΚΑ,
τη ΔΥΠΑ,
και άλλους συναρμόδιους φορείς.
Στόχος είναι ο κεντρικός έλεγχος και η πλήρης εικόνα όλων των παροχών που λαμβάνει κάθε πολίτης. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα γνωρίζει ακριβώς ποιοι και γιατί λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.
Η πιλοτική εφαρμογή του νέου ψηφιακού εργαλείου θα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, επιλεγμένες, κοινωνικές κατά βάση, παροχές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Τα επιδόματα που αναμένεται να ενταχθούν είναι το θέρμανσης, μακροχρόνιας ανεργίας, στέγασης, γέννησης και παιδιού. Σταδιακά, όμως, το Μητρώο θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών, με διαλειτουργικότητες και αυτόματη ενημέρωση.
Στο Μητρώο θα καταγράφονται όλα τα επιδόματα και, ευρύτερα, οι παροχές σε είδος και σε χρήμα που χορηγούνται από το κράτος σε φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, θα καταγραφούν οι δικαιούχοι, τα κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους ανά ΑΦΜ και τα ποσά που καταβάλει το Δημόσιο, ώστε να υπάρχει πλήρης ακτινογραφία για την επιδοματική πολιτική και τη στόχευσή της.
Η πρώτη ευνοϊκή συνέπεια του νέου εργαλείου για τους δικαιούχους είναι ότι θα μπαίνουν σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις παροχές που επιθυμούν και δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά.
Ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα και παροχές
Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων μπαίνει σύντομα στη ζωή των πολιτών. Πρόκειται για μια θεσμική μεταρρύθμιση που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των κρατικών παροχών — τακτικών και έκτακτων — σε μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και ανοίγει τον δρόμο για την πιλοτική λειτουργία του Μητρώου μέσα στο 2025.
Τι θα περιλαμβάνει η ατομική καρτέλα
Για κάθε φυσικό πρόσωπο θα τηρείται εντός του Εθνικού Μητρώου ατομική καρτέλα, στην οποία θα αποτυπώνονται:
Τα στοιχεία του δικαιούχου, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, φύλο, στοιχεία κατοικίας κ.λπ.
Τα στοιχεία των παροχών και ενισχύσεων που λαμβάνει.
Το σύστημα θα λειτουργεί διαλειτουργικά με την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιτρέποντας τη διασταύρωση εισοδηματικών και οικογενειακών στοιχείων, προκειμένου τα επιδόματα να κατευθύνονται σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη και όχι να καταλήγουν σε όσους αποκρύβουν εισοδήματα για να λαμβάνουν 2 και 3 επιδόματα ταυτόχρονα.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης: «Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι μια μεταρρύθμιση με μετρήσιμο αποτέλεσμα: το κράτος θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τις πάσης φύσης παροχές που λαμβάνουν οι πολίτες. Θα μπορεί έτσι, μεταξύ άλλων, να εντοπίζει εγκαίρως τους “πονηρούληδες” που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές χωρίς να τα δικαιούνται. Παράλληλα, χάρη στην πλήρη εικόνα που θα έχουμε, θα μπορούμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που στηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».
The post Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Παροχών: Όλες οι ενισχύσεις σε μία πλατφόρμα appeared first on Newpost.gr.