Γλυκά Χριστούγεννα με «αλμυρές» τιμές: Τι γίνεται με το κόστος σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

By
6 Min Read

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, όμως για χιλιάδες νοικοκυριά η γλυκιά μυρωδιά των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων συνοδεύεται φέτος από έναν πιο… πικρό απολογισμό στο πορτοφόλι. Η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους συνεχίζουν να πιέζουν νοικοκυριά και επαγγελματίες, ακόμη κι αν οι διεθνείς αγορές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤnews ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλύκος, οι επαγγελματίες του κλάδου δίνουν «μάχη επιβίωσης» προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές στα εορταστικά γλυκίσματα, παρά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Το κακάο«χρυσός» και η πίεση στις τιμές

«Πριν από δύο χρόνια ο τόνος του κακάο είχε 2.000 δολάρια. Έφτασε μέχρι και τα 12.000 δολάρια», εξήγησε ο κ. Γλύκος, τονίζοντας πως οι επαγγελματίες προσπάθησαν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, «κάνοντας μόνο 20%-30% ανατιμήσεις αντί για 300%». Ωστόσο, όπως παραδέχεται, «πλέον δεν βγαίνουμε, τα μαγαζιά μας δεν βγαίνουν πέρα».

Αν και παρατηρείται διεθνώς μια αποκλιμάκωση στις τιμές του κακάο, αυτή ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στην ελληνική αγορά. «Το κακάο έπεσε από τα 12.000 στα 6.000 δολάρια, αλλά η μείωση δεν έχει μετακυλιστεί στις τιμές μας», εξηγεί ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών, προσθέτοντας ότι η σοκολάτα που άλλοτε κόστιζε 4 ευρώ το κιλό, σήμερα εξακολουθεί να πωλείται στα 9-10 ευρώ.

Τα παραδοσιακά γλυκίσματα: σταθερές τιμές, όχι φθηνές

Η μόνη ίσως παρηγοριά για τους καταναλωτές είναι ότι τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα τιμών. «Φέτος τα ζαχαροπλαστεία πουλάνε από 13,80 έως 18 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μαγαζί. Δεν έχουμε καμία αύξηση από πέρυσι γιατί τα βούτυρα έχουν σταθεροποιηθεί», ανέφερε ο κ. Γλύκος, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται νέα ανατίμηση για όλη τη χριστουγεννιάτικη σεζόν.

Πίσω από αυτή τη σταθερότητα, όμως, κρύβεται ένα κόστος που έχουν επωμιστεί οι ίδιοι οι ζαχαροπλάστες. Με τα λειτουργικά έξοδα να αυξάνονται και τη ζήτηση να περιορίζεται, πολλοί επαγγελματίες αναγκάζονται να απορροφήσουν τις διακυμάνσεις των τιμών για να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους.

Πάστες, τούρτες και γλυκά βιτρίνας: αυξήσεις έως 100%

Εκεί όπου η αύξηση είναι πιο εμφανής είναι στα γλυκά τεμαχίου, όπως πάστες και τούρτες. «Μια πάστα που πέρυσι κόστιζε 2 ευρώ, φτάνει πλέον 3 ή και 4 ευρώ», παραδέχεται ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατήσουν ενιαίες τιμές ώστε να μην δημιουργούν επιπλέον σύγχυση στους καταναλωτές.

«Όλες τις πάστες, λευκές ή μαύρες, τις έχουμε σε μία τιμή. Από τη μία κερδίζουμε λίγο παραπάνω, από την άλλη χάνουμε. Δεν μπορείς να λες στον πελάτη πάρε αυτό 3 ευρώ και το άλλο 4 ευρώ. Βάζουμε 3,5 ευρώ όλα και τελειώνει η υπόθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει μια ευρύτερη τάση: οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τεμάχια, υπολογίζοντας ακριβώς «όσα και τα μέλη της οικογένειας». Η εποχή των αφθονιών και των φορτωμένων δίσκων δείχνει να ανήκει στο παρελθόν, καθώς η ακρίβεια έχει αλλάξει και τη συμπεριφορά των πελατών.

Η πίεση στα νοικοκυριά και το στοίχημα της αγοράς

Η διατήρηση των τιμών σταθερών στα γλυκίσματα μπορεί να φαίνεται θετική, όμως στην πράξη δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα νοικοκυριά. Όταν το κόστος ζωής συνολικά έχει αυξηθεί, ακόμη και η «μη αύξηση» των τιμών μοιάζει με επιβάρυνση. Από την άλλη, οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη βιωσιμότητα και την προσιτότητα, γνωρίζοντας πως αν υπερβούν ένα όριο, ο καταναλωτής απλώς θα σταματήσει να αγοράζει. Το στοίχημα, όπως λένε οι ίδιοι, είναι να διατηρηθεί η παράδοση των ελληνικών γιορτών χωρίς να χαθεί η πρόσβαση στα «γλυκά των ημερών» που αποτελούν όχι πολυτέλεια, αλλά κομμάτι της συλλογικής μνήμης και θαλπωρής των Χριστουγέννων.

Ένα «πικρό» δίλημμα για τις φετινές γιορτές

Καθώς τα νοικοκυριά μετρούν το κάθε ευρώ και τα ζαχαροπλαστεία αγωνίζονται να παραμείνουν όρθια, η φετινή εορταστική περίοδος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, πιο λιτή αλλά με την ίδια αγάπη για τις παραδόσεις. Η γεύση των Χριστουγέννων ίσως να κοστίζει λίγο περισσότερο ή να έρχεται σε μικρότερες ποσότητες αλλά παραμένει ο συνδετικός κρίκος μιας κοινωνίας που, παρά τις δυσκολίες, επιμένει να κρατά γλυκές τις στιγμές της.

The post Γλυκά Χριστούγεννα με «αλμυρές» τιμές: Τι γίνεται με το κόστος σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες appeared first on Newpost.gr.

Share This Article