Δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την την «Ταϊλάνδη της Ευρώπης» καθώς σύμφωνα με έρευνες την ώρα που οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές, οι τουρίστες ζουν «το μύθο τους» στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian:
Από το εκδοτήριό του στον Πειραιά, με θέα τα καράβια που σαλπάρουν για τα νησιά του Σαρωνικού, ο Τάσος Παπαδόπουλος κόβει εισιτήρια κοιτάζοντας τις ουρές των αυτοκινήτων να μπαίνουν στο πλοίο για την Αίγινα. Είναι πέντε το απόγευμα, μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, και ο ίδιος σηκώνει τους ώμους: «Πέρυσι οι ουρές ήταν διπλάσιες. Ο κόσμος δεν ταξιδεύει, οι πωλήσεις εισιτηρίων είναι κάτω κατά 50%».
Η Αίγινα, αγαπημένος προορισμός για τους Αθηναίους λόγω εγγύτητας και χαμηλού κόστους, υποδέχθηκε πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες το 2024. Όμως φέτος, όπως λένε οι επαγγελματίες, ακόμα και εκεί η κίνηση είναι υποτονική. «Πέρυσι τον Αύγουστο οι ξαπλώστρες γέμιζαν από τις 10 το πρωί», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσάντας που έχει σχολή θαλάσσιων σπορ. «Φέτος είναι άδειες. Και μιλάμε για την Αίγινα που θεωρείται φθηνή».
Το καλοκαίρι του 2025 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στις διακοπές. Το άλλοτε «ιερό» καλοκαιρινό προσκύνημα στις παραλίες, υμνημένο από ποιητές και τραγουδοποιούς, υποχώρησε μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα των χαμηλών εισοδημάτων. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές», σημειώνει ο Τάκης Καλόφωνος, οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΚΚΕ).
«Πριν από δέκα χρόνια οι άδειες έφταναν τις 20 ή και 30 μέρες. Σήμερα είναι λιγότερο από μία εβδομάδα. Ποια οικογένεια να πληρώσει 450 ευρώ μόνο για ακτοπλοϊκά, όταν ο μέσος μισθός είναι 1.342 ευρώ;».
Για πολλούς, ο Δεκαπενταύγουστος και οι διακοπές έχουν περιοριστεί σε λίγες μέρες σε χωριά της ενδοχώρας. Η Ισμήνη Μπαλάλη, 28 ετών, που εργάζεται στο λιανεμπόριο με μισθό 850 ευρώ, το λέει ξεκάθαρα: «Θα ήθελα να πάω στην Αμοργό αλλά δεν γίνεται. Δεν μπορώ να πληρώσω 200 ευρώ τη βραδιά για δωμάτιο. Όλοι οι φίλοι μου είναι στην ίδια κατάσταση. Κάνουμε απλώς μερικά τριήμερα».
Η Eurostat επιβεβαιώνει την εικόνα: το 46% των Ελλήνων δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μία εβδομάδα διακοπές πέρυσι –19% περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Αθήνα του Αυγούστου έχει πια άλλες εικόνες: γεμάτα λεωφορεία και μετρό, ανοιχτά σινεμά με sold out προβολές, μπαρ και fast food γεμάτα νεολαία που δεν μπόρεσε να φύγει.
Την ίδια ώρα, ο τουρισμός ανθεί για τους ξένους. Το 2024 η Ελλάδα δέχθηκε 36 εκατ. επισκέπτες, σχεδόν τετραπλάσιους από τον πληθυσμό της, φέρνοντας έσοδα 21,7 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός αποτελεί πηγή τουλάχιστον ενός στα πέντε επαγγέλματα, ενώ βοήθησε στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή συνοδεύεται από εκτόξευση τιμών σε ακτοπλοϊκά, διαμονή και εστίαση, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι και η ακρίβεια «ροκανίζει» το εισόδημα.
Πολλοί παραδέχονται ότι πλέον είναι φθηνότερο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό παρά σε ένα ελληνικό νησί. Δημοσκόπηση της Alco τον Ιούνιο κατέγραψε τις υψηλές τιμές καταλυμάτων, εισιτηρίων και εστιατορίων ως τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα. «Οι Έλληνες αποκλείονται από μια παράδοση που ήταν πολιτισμική και θρησκευτική –τις διακοπές του Αυγούστου», τονίζει ο καθηγητής Χρήστος Πιτέλης, ειδικός στον τουρισμό και την οικονομία φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον. «Τα μειωμένα εισοδήματα κάνουν την εμπειρία αυτή απλησίαστη». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται μείωση φόρων και αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027, όμως οι πολίτες είναι δύσπιστοι και κρατούν στάση αναμονής.
Και κάπου ανάμεσα στους τουρίστες που χαζεύει έξω από το μαγαζί με χαλιά όπου εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας, ο Άρης Απικιάν συνοψίζει με μια φράση: «Είμαστε η Ταϊλάνδη της Ευρώπης. Οι ξένοι ζουν το όνειρο στην Ελλάδα, κι εμείς βιώνουμε την άλλη όψη του νομίσματος. Όταν δεν μπορείς να πάρεις ούτε μία εβδομάδα άδεια, καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί χαμένοι».
Πηγή: Guardian
The post Guardian: Η Ταϊλάνδη της Ευρώπης – Οι ξένοι ζουν το όνειρο στην Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες μένουν εκτός διακοπών appeared first on Newpost.gr.